Hlavní obsah

K potopenému křižníku Moskva míří záchranná expedice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zahájilo podle webu časopisu Forbes rozsáhlou záchrannou operaci zaměřenou na vrak křižníku Moskva, potopené vlajkové lodi Černomořské flotily. Cílem je údajně zajistit kódovací zařízení, nevybuchlé rakety a další věci, které jsou předmětem vojenského tajemství.

Foto: Twitter/Euromaidan Press

Záběry na hořící křižník

Článek

Forbes s odvoláním na námořní experty také podle deníku The Daily Mail tvrdí, že součástí operace může být i pokus vyzvednout těla mrtvých námořníků v místech asi 130 kilometrů od ukrajinské Oděsy. Podle Forbesu tam Rusové vyslali z krymského Sevastopolu flotilu osmi plavidel, jejíž součástí je i Kommuna, světově nejstarší loď válečného námořnictva v aktivní službě.

Námořní analytik H. I. Sutton řekl Forbesu, že Putin možná doufá v získání „kryptologických materiálů – klíčů k tajným kódům a vysílaček – a také všech zbraní nebo záznamů, jež by mohly být zajímavé pro cizí mocnosti“. O tom svědčí podle něj i vyslání stometrové záchranné lodi Kommuna, která byla postavena před 110 lety pro carské námořnictvo. Toto plavidlo je určeno pro vyzvedávání potopených lodí a nákladů po ztroskotání či jiné námořní nehodě.

Souřadnice křižníku Moskva předal americký výzvědný letoun

Válka na Ukrajině

Vrak Moskvy se ale nachází ve více než 50 metrové hloubce. Podle expertů proto není pravděpodobné, že by se Kommuna pokusila vyzvednout celou loď. Nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany řekl Forbesu: „Byl by to obrovský inženýrský úkol, pokusit se dostat loď na hladinu. Neviděli jsme žádné známky toho, že by o to projevili zájem.“

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že loď před potopením zasáhl požár a že 396 příslušníků její asi pětisetčlenné posádky bylo evakuováno. V pátek oznámilo, že jeden voják při neštěstí zahynul a 27 dalších se pohřešuje. Předtím tvrdilo, že celá posádka unikla z plavidla před potopením. Ukrajinci tvrdí, že loď potopili svými raketami a že počet obětí je daleko vyšší.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek křižníku Moskva v přístavu v Sevastopolu 7. dubna 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám