Hlavní obsah

„Jsme povinováni dobrými vztahy.“ Kreml potvrdil návštěvu Kim Čong-una v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Moskva a Pchjongjang oficiálně potvrdily setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ke schůzce, která se zjevně uskuteční ve Vladivostoku na ruském Dálném východě, dojde možná již v úterý.

Foto: Yuri Kadobnov, ČTK/AP

Vladimir Putin (vpravo) s Kim Čong-unem během setkání ve Vladivostoku v dubnu 2019

Článek

Že severokorejský vůdce Kim Čong-un navštíví Rusko a sejde se s prezidentem Vladimirem Putinem, oznámily v pondělí Kreml i severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Oznámení přišlo nedlouho poté, co jihokorejská média s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj uvedla, že Kim se pravděpodobně vydal vlakem na cestu do Ruska.

„Severokorejský vůdce Kim Čong-un bude v příštích dnech na oficiální návštěvě v Rusku na pozvání prezidenta Vladimira Putina,“ sdělil Kreml. „Kim bude jednat s Putinem,“ napsala k návštěvě agentura KCNA.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně doplnil, že půjde o „plnohodnotnou“ návštěvu. „KLDR je náš soused. A samozřejmě, že stejně jako v případě všech sousedů se cítíme povinni navazovat dobré a vzájemně výhodné vztahy,“ prohlásil Peskov.

Dodávky zbraní z KLDR do Ruska by byly obrovskou chybou, varovala americká viceprezidentka

Svět

Rusko sousedí na souši celkem s jedenácti státy. S některými z nich, jako je Estonsko, Norsko či Polsko, má ovšem vztahy otevřeně nepřátelské a sousední Ukrajinu loni Moskva vojensky napadla. Hranice s KLDR je dlouhá jen 25 kilometrů.

Půjde o zbraně i potraviny

Americký deník The New York Times (NYT) začátkem září informoval, že Kim se chystá do ruského města Vladivostok na jednání s Putinem o možných dodávkách zbraní a munice, které by Moskva mohla použít ve své válce proti Ukrajině. Summit je podle NYT plánován na okraj ekonomického fóra ve Vladivostoku, které se koná od neděle do středy. Putin do Vladivostoku přicestoval již v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vystupuje ze svého obrněného vlaku. Archivní snímek z roku 2019

Ruský prezident bude od Kima podle NYT žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce bude zase usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně.

Pro Kima je to první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, během níž KLDR zcela uzavřela své hranice. Ve Vladivostoku na východě Ruska se Kim s Putinem sešli i v roce 2019. Stalo se tak poté, co Kimova jednání s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem o postupném ukončení severokorejského jaderného zbrojního programu skončila neúspěchem.

Putin spřádá ďábelský plán a Kima k němu využije, varuje britský velitel

Válka na Ukrajině

Jihokorejský list Čoson ilbo v pondělí napsal, že obrněný vlak, který severokorejský diktátor používá pro své zahraniční cesty, vyrazil z metropole KLDR Pchjongjangu do 700 kilometrů vzdáleného Vladivostoku v neděli večer místního času. Podle serveru BBC News má vlak 20 neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné vlaky a jeho rychlost nepřesahuje 59 kilometrů v hodině.

Po desítkách let komplikovaných vztahů se Rusko a KLDR začaly sbližovat poté, co ruská armáda v únoru 2022 podnikla invazi na Ukrajinu.

Severní Korea opakovaně uvedla, že vinu na vypuknutí konfliktu na Ukrajině mají Spojené státy a „hegemonická politika“ Západu. KLDR je kromě Sýrie také jedinou další zemí, která uznala samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky – dvou separatistických, Ruskem podporovaných regionů na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám