Hlavní obsah

Dodávky zbraní z KLDR do Ruska by byly obrovskou chybou, varovala americká viceprezidentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Severní Korea začne dodávat zbraně Moskvě, která je použije ve válce na Ukrajině, bude to „obrovská chyba“. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek prohlásila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která je nyní na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v indonéské Jakartě.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová poslala do Pchjongjangu tvrdá slova

Článek

„Myslím, že by to byla obrovská chyba. Plán, že by za tímto účelem dodávali munici, je obrovská chyba. Jsem také pevně přesvědčena, že Rusko i Severní Koreu to ještě více izoluje,“ řekla Harrisová v rozhovoru, který odvysílala stanice CBS News. Dodala, že kdyby Moskva požádala o pomoc Pchjongjang, šlo by o „projev zoufalství“.

Američtí představitelé v minulých dnech varovali, že jednání o zbraních mezi Ruskem a Severní Koreou aktivně pokračují. List The New York Times (NYT) také napsal, že severokorejský vůdce Kim Čong-un plánuje v září odcestovat do Ruska, aby se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem a jednal s ním právě o dodávkách zbraní pro válečné úsilí Moskvy.

Kim pojede za Putinem

Svět

„Je zcela zřejmé, že Rusové jsou velmi zoufalí. Už zažili strategický neúspěch. Jen se nad tím zamyslete: na začátku toho všeho, před rokem a půl, odborníci říkali, že to skončí za pár dní. No a Ukrajinci stále bojují,“ prohlásila Harrisová.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v úterý varoval Kima, že jeho země „zaplatí“ za dodávky zbraní, které by Rusko použilo na Ukrajině.

Putin spřádá ďábelský plán a Kima k němu využije, varuje britský velitel

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám