Hlavní obsah

Jaderný arzenál na světě se může zvětšovat, varoval institut pro mír SIPRI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Arzenál jaderných zbraní na světě se v příštích letech poprvé od studené války patrně zvýší, přičemž riziko použití těchto zbraní je největší za poslední desetiletí. Ve své pravidelné zprávě o počtu jaderných zbraní ve světě to v pondělí uvedl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Ruská invaze na Ukrajinu a podpora Kyjeva Západem zvýšila napětí mezi devíti světovými jadernými státy, dodal ústav.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Na přehlídce na Rudém náměstí nechyběly balistické rakety JARS doprovázené terénními automobily Tigr-M.

Článek

Počet jaderných zbraní mezi lednem 2021 a lednem 2022 podobně jako v předchozích letech mírně poklesl, a to o 375 náloží. SIPRI nicméně uvedl, že pokud jaderné mocnosti nepřijmou okamžitá opatření, mohly by celosvětové zásoby hlavic brzy začít poprvé po desetiletích stoupat.

„Všechny jaderné státy zvyšují nebo modernizují svůj arzenál a většina z nich umocňuje jadernou rétoriku a roli, kterou jaderné zbraně hrají v jejich vojenských strategiích,“ uvedl v ročence SIPRI pro letošní rok Wilfred Wan, „to je velmi znepokojující trend.“

Konec odzbrojovacích smluv

V posledních letech vypršela nebo byla vypovězena většina smluv o jaderných zbraních včetně smlouvy a o likvidaci jaderných zbraní středního a krátkého doletu v Evropě. Prodloužena byla loni v lednu o pět let jen smlouva START 3 omezující strategické jaderné síly a celkový počet hlavic Ruska a USA, i ta ale brzo vyprší, protože se nedají očekávat jednání USA a Ruska o smlouvě, která by ji nahradila.

Putin podepsal prodloužení platnosti smlouvy o odzbrojení

Evropa

Vypovězena byla i dohoda o otevřeném nebi, která umožňovala signatářům přelety nad území protistrany. [celá zpráva]

Válka na Ukrajině jadernou hrozbu zvýšila 

Rusko zaútočilo 24. února na Ukrajinu, což zvýšilo i hrozbu jaderného konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin tři dny po začátku invaze nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Země, které se Rusku postaví do cesty, varoval před následky, „jaké ještě ve své historii neviděly“.

Medvěděv: Rusko může jaderné zbraně použít ve čtyřech případech

Válka na Ukrajině

Rusko má největší jaderný arzenál na světě s celkem 5977 hlavicemi, což je přibližně o 550 hlavic více než Spojené státy. Obě země vlastní více než 90 procent světových hlavic. Podle ústavu SIPRI v však této oblasti nyní expanduje Čína, která má podle odhadů přes 300 nových raketových sil.

Ústav dále uvedl, že celosvětový počet jaderných hlavic klesl v období od loňského do letošního ledna na 12 705 z dřívějších 13 080. Dáno je to vyřazováním starších hlavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám