Hlavní obsah

Invaze, den devátý: Charkov drží, Mariupol obklíčen

– Kyjev

Na aktuální mapě jsou zaznamenána rozsáhlá území na jihu Ukrajiny, včetně Melitopolu a Chersonu, která jsou nyní údajně pod ruskou kontrolou. Charkov na severovýchodě u hranic s Ruskem je rovněž obklíčen vojsky, stejně jako Černihiv na severu. Klíčové bude sledovat černomořský přístav Mariupol. Pokud by padl, umožnilo by to Rusům propojit pobřežní cestou anektovaný Krym s Donbasem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U obytných domů v Mariupolu vzplálo několik ohňůVideo: Reuters

 
Článek

Rusko dosud během invaze dobylo dvě jaderné elektrárny (Černobyl a Záporožskou jadernou elektrárnu) a čtyři větší města, která mají více než 50 tisíc obyvatel: Konotop, Melitopol, Berďansk a Cherson, který má 300 tisíc obyvatel.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Aktualizovaná mapa britského ministerstva obrany ukazuje snahu ruských vojsk dobýt Mariupol ze dvou stran –⁠ z poloostrova Krym, který byl anektován roku 2014, a ze separatistické Doněcké republiky.

Rusové decimují Mariupol, je bez tepla a vody, mezi zraněnými jsou znovu děti

Válka na Ukrajině

Přístavní město u Azovského moře je obklíčeno a neustále ostřelováno. Podle tamního starosty jsou obyvatelé odříznuti od elektřiny, potravin, vody, topení a dopravy. V případě úspěšného dobytí by Rusové mohli územně propojit Krym s Donbasem.

Britové očekávají pokračování postup vojsk směrem na Kyjev, přičemž v okolí hlavního města bylo v posledních hodinách zaznamenáno několik střetů a výbuchů.

Přístav Mykolajiv

Silným útokům čelí ukrajinští vojáci také ve městech Charkov a Sumy. Ty zatím náporu odolávají. Za pozornost také stojí bitva u přístavního města Mykolajiv na jihu Ukrajiny, kde ruské síly provádí takzvaný obojživelný útok. Kreml chce v něm vytvořit strategický opěrný bod kolem Černého moře, a odříznout tak Ukrajinu od mezinárodní lodní dopravy.

Deník Independent píše s odkazem na zprávy z místa, že ruští vojáci obsadili školu v městě Baštanka a zastřelili jejího ředitele.

Rusové vstoupili do přístavu Mykolajiv u Černého moře, bojuje se

Evropa

Způsob používání válečných map ve zpravodajství zkritizoval ve středu historik Mateusz Fafinski ze Svobodné univerzity v Berlíně. Podle něj zvýrazňování oblastí, které mají ruská vojska „pod kontrolou“, nahrává Vladimiru Putinovi v jeho propagandě, jelikož mu přisuzují obsazení i území, která přitom kontroluje jen z části.

Zemřelo vám tu už přes 9000 lidí, vzkazuje Kyjev Moskvě

Ukrajinský generální štáb v pátek oznámil, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu, která byla zahájena 24. února, přišlo o 9166 vojáků.

Moskva ve středu poprvé od začátku invaze přiznala 498 zabitých a 1597 zraněných ruských vojáků. Podle Moskvy padlo také 2870 ukrajinských vojáků. Kyjev ztráty v řadách ozbrojených sil neuvádí. Uvedená čísla nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) od začátku invaze také zahynulo již nejméně 227 civilistů a dalších 525 jich bylo zraněno. Tato instituce OSN ovšem připouští, že skutečný počet mrtvých bude vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám