Hlavní obsah

Husajn je prý naživu, dokazují odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americké zpravodajské služby se domnívají, že svržený irácký prezident Saddám Husajn je spíše naživu než mrtev. Opírají se přitom o odposlechy rozhovorů mezi jeho stoupenci z posledních týdnů. S odvoláním na nejmenované americké vládní představitele to dnes napsal americký list The New York Times.

Foto: Josef Zajíc

Barbora Šulcová. Gajané

Článek

Podle těchto představitelů se hledání Husajana a jeho synů Udaje a Kusaje zintenzívnilo a byly zahájeny nové pátrací operace. V čele tohoto úsilí je údajně tajná americká vojenská skupina nazvaná Task Force 20. Právě tato skupina byla zapojena i do pátrání po chemických a biologických zbraních. Jejími členy jsou i příslušníci elitní vojenské jednotky Delta Force.

Názor, že Husajn zřejmě přežil válku, vyplývá ze zachycených rozhovorů mezi členy milicí Saddámových fidájínů a jeho zpravodajské služby, řekli američtí představitelé The New York Times. Podle listu obsah odposlechů naznačuje, že Husajn je naživu a potřebuje ochranu.

Irák je pro Husajn bezpečnější

Pokud je Husajn naživu, analytici se domnívají, že je stále na území Iráku. Větší bezpečí by totiž našel mezi svými blízkými a věrnými přívrženci, než aby riskovat útěk do cizí země, kde by ho snáze objevily americké zpravodajské služby.

Spojené státy ve středu oznámily, že zadržely Husajnova osobního tajemníka Abida Hámida Mahmúda Tikrítího. Údajně patřil k několika málo osobám, kterým bývalý irácký prezident naprosto důvěřoval. Nyní bude podle listu čelit tvrdému výslechu zaměřenému na místo Husajnova pobytu.[celá zpráva

Reklama

Související články

CBS: bombardovaný Husajnův bunkr neexistoval

Pochybnosti o činnosti tajných služeb i o slovech Donalda Rumsfelda vyvolává úvodní útok na bagdádský bunkr, ve kterém se měl setkat Saddám Husajn...

Saddám Husajn prý spatřen u Bagdádu

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn byl viděn severně od Bagdádu, kde vyplácí odměny za každého zabitého amerického vojáka. Má u sebe 1,3 miliónu dolarů,...

Výběr článků

Načítám