Hlavní obsah

Saddám Husajn prý spatřen u Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn byl viděn severně od Bagdádu, kde vyplácí odměny za každého zabitého amerického vojáka. Má u sebe 1,3 miliónu dolarů, které si před válkou vyzvedl z irácké centrální banky.

Článek

 Je odhodlán se za porážku pomstít a je přesvědčen, že se mu podaří Američany z Iráku vytlačit. Tvrdil to dnes v New Yorku vůdce bývalého opozičního Iráckého národního kongresu Ahmad Šalabí. Američané posilují kritická místa

Saddám si prý ale také v dubnu vyzvedl u tajné policie vesty, které používají sebevražední atentátníci. Jedna byla pro něj a druhá pro jeho tajemníka.

Šalabí, který je nyní v USA, tvrdil, že se Saddám pohybuje severně od Bagdádu, mezi městy Dijala a rodným Tikrítem. Naposledy byl prý viděn před dvěma týdny. Na západě Iráku se údajně povídá, že Saddám platí za každého mrtvého Američana odměnu. Při střetech s ozbrojenými Iráčany podle Šalabího umírá v průměru jeden Američan denně.

Americká armáda vyslala posily do nejproblematičtějších míst, které jsou právě severně a západně od Bagdádu. Američané od pondělka zatkli skoro 400 Iráčanů, z nichž mnozí jsou členy bývalé vládní strany Baas.

Podle Šalabího ale vyslání posil ničemu nepomůže. Vojáci jsou ve svých obrněných vozech "pro teroristy sedícími kachnami", řekl. Místo toho by raději měly USA co nejrychleji sestavit irácký bezpečnostní sbor, kterému budou velet Američané.

Šalabí se také vyslovil pro rychlé předání moci v Iráku Iráčanům a kritizoval Američany za "zdráhání" tak učinit. Popřel dále, že by jeho organizace dala USA falešné informace o iráckých zbraních hromadného ničení, a vyslovil přesvědčení, že tyto zbraně budou nalezeny.

Šalabí strávil mnoho let v exilu a Iráčané ho na rozdíl od USA nepovažují za možného příštího vůdce Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

CBS: bombardovaný Husajnův bunkr neexistoval

Pochybnosti o činnosti tajných služeb i o slovech Donalda Rumsfelda vyvolává úvodní útok na bagdádský bunkr, ve kterém se měl setkat Saddám Husajn...

Výběr článků

Načítám