Hlavní obsah

Internetem se šíří údajné poselství Saddáma Husajna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

K odporu Iráčanů proti americkým a britským invazorům vyzývá písemné poselství, šířené po internetu a připisované bývalému iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi. Oznámila to v noci na středu agentura AFP. Text je prý určen všem bojovníkům arabského národa a členům irácké strany Baas.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

"Bojujeme za vyhnání zbabělých amerických a britských nepřátel, vyzýváme vás k bojkotu všech, které zločinní invazoři určují ke správě" Iráku, uvádí se v poselství, které je označeno jako "čtvrté psané poselství" Saddáma Husajna. V úterý bylo zveřejněno na stránce www.middle-east-online.com.

Poselství je určeno "všem mudžáhidínům, srdnatým synům arabského národa a členům arabské a socialistické strany Baas". Je datován 25. května a vyzývá k "pronásledování všech zrádců, kteří podporují okupaci či těch, kteří s okupanty přišli".

Předchozí tři vzkazy přisuzované Husajnovi otiskl arabský deník Al-Kuds al-Arabí, vycházející v Londýně. Začaly se objevovat po pádu jeho režimu 9. dubna.

Bratři, Američané a Britové musí žít ve strachu, vyzývá

"Bojkotujte (Američany) a chopte se zbraní, abyste zničili zločinnou Ameriku. Bratři svaté války, dejte všem Američanům a Britům pocítit, že budou žít ve strachu, neklidu a děsu, dokud neodejdou z Iráku a nezmění svůj postoj k sionistické a zločinecké okupaci Palestiny," píše se v poselství.

Na stejné webové stránce bylo zveřejněno také komuniké, podepsané "generální velení ozbrojených sil, odporu a iráckého osvobození", které se přihlásilo k úternímu útoku ve městě Fallúdža. Dva američtí vojáci byli při něm zabiti a devět utrpělo zranění.

"Skupiny zvláštních sil, brigády Farúk a členů strany Baas uskutečnily v oblasti Fallúdže společné operace ke zničení amerického nepřítele," tvrdí se v dokumentu.

Byl, či nebyl to Husajn? 

"Brigády Farúk, vojenská organizace islámského odporu, se přihlašuje k zodpovědnosti za smrt amerického vojáka v Bagdádu," píše se v něm dále. "Tato organizace jedná společně s generálním velením iráckých ozbrojených sil" a bývalý viceprezident Táhá Jasín Ramadán "na organizaci dohlíží".

Pravost dopisu připisovaného Saddámu Husajnovi ani komuniké "generálního velení ozbrojených sil" není možné potvrdit. Správci stránky došly obě písemnosti faxem. 

Výběr článků

Načítám