Hlavní obsah

CBS: bombardovaný Husajnův bunkr neexistoval

Novinky, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON, BAGDÁD

Pochybnosti o činnosti tajných služeb i o slovech Donalda Rumsfelda vyvolává úvodní útok na bagdádský bunkr, ve kterém se měl setkat Saddám Husajn s nejvyššími představiteli země. Televize CBS uvedla, že bunkr nikdy neexistoval. Odvolala se na plukovníka americké armády Tima Madereho pověřeného inspekcí klíčových míst v Bagdádu.

Foto: Leona Roháčková

Lvi berberští patří k nejoblíbenějším chovancům ZOO Olomouc

Článek

Ten zpravodaji televize sdělil, že na jižním předměstí Bagdádu známém jako Dora, kde se měl údajný bunkr nacházet, neobjevil nejen stopy po mrtvých tělech, ale ani po samotném krytu. "Když jsme tam přišli, první věc, po které jsme pátrali, byl nějaký podzemní úkryt, těla, stopy... ale všechno, co jsme našli, byly jen velké díry, krátery vyhloubené bombami. Žádné podzemní zařízení, žádná těla," prohlásil plukovník Tim Madere.

Dvakrát tu hledal stopy DNA, které by mohly potvrdit, že Saddám nebo některý z jeho synů byli při prvním bombardování zabiti či zraněni. CBS jako první zpravodajská organizace místo údajného bunkru navštívila a natočila. Hlavní palác komplexu stále stojí, všechno kolem je zničené. Madere si je jistý, že nikdo, kdo by byl v budově v době útoku, nemohl bombardování speciálními devítisetkilogramovými bombami přežít.

Jak Rumsfeld měnil názory

Krátce po útoku přitom americký ministr obrany Donald Rumsfeld řekl novinářům: "Není pochyb, že byl útok ... úspěšný. Máme snímky toho, co se stalo. Otázkou je, co tam uvnitř bylo." Že útok nepřinesl úspěch, se však ukázalo už 7. dubna, kdy se bombardoval další bunkr, kde se měl nacházet irácký prezident.

Osud Saddáma Husajna a jeho synů Udaje a Kusaje je nadále nejasný. Donald Rumsfeld také začátkem května uvedl: "Když člověk nemá důkazy, že je mrtvý, musí pravděpodobně předpokládat, že je živý."

Chemické zbraně mohl Irák zničit už před válkou

Na tenkém ledě se Rumsfeld a zpravodajské služby ocitli také ve spojitosti s chemickými a biologickými zbraněmi, jež byly nejpádnějším důvodem pro útok na Irák. Doposud se je nepodařilo najít, což se v úterý ministr obrany pokusil vysvětlit tak, že Irák je mohl zničit ještě před válkou. Uvedl to list New York Times.

"Je také možné, že se (Iráčané) rozhodli je zničit před konfliktem," tvrdil Rumsfeld po projevu v prestižní newyorské Radě pro zahraniční vztahy. V něm řekl, že vojenští experti usilovně pátrají pouze sedm týdnů a že arzenály mohou být v některém ze stovek ještě neprověřených míst. "Neznám odpověď. Mám za to, že se dozvíme mnohem víc, až budeme dál vyslýchat lidi (irácké vědce)," uvedl ministr obrany.

Vojenští experti podle listu New York Times soudí, že skutečnost, že Rumsfeld vůbec vznesl možnost, že Irák mohl zničit nekonvenční zbraně před válkou, vyvolává nové otázky o zpravodajských informacích, na něž se spolehli prezident Bush a jeho hlavní poradci, když šli do války - a také o věrohodnosti USA a jejích současných vedoucích představitelích.

"Nemají dostatečné vysvětlení, proto se snaží přijít s co nejdelším seznamem," citoval deník NYT Josepha Cirincioneho z nadace Carnegie pro mezinárodní mír ve Washingtonu. "Není ale možné bez povšimnutí zničit nebo skrýt taková množství, o nichž administrativa říkala, že je Iráčané mají."

Blair věří, že se chemické zbraně najdou

Naopak o konečném úspěchu v hledání zbraní je přesvědčen britský premiér Tony Blair, jenž ve středu dorazil do Kuvajtu, aby na místě poděkoval britským vojákům. "V nejmenším nepochybuji, že tyto zbraně najdeme," řekl na palubě letadla při cestě do Perského zálivu.

Reklama

Související články

Saddám prý zraněn, jeho starší syn zabit

Saddám Husajn byl včera během prvního amerického bombardování Bagdádu zraněn, tvrdí list Washington Post s odvoláním na člena Bushovy administrativy, který...

Irácký vůdce Saddám Husajn nejspíš žije

Irácký prezident Saddám Husajn byl možná lehce zraněn, ale je podle všeho živý. Na základě zpráv britksé tajné služby to dnes v Londýně prohlásil náměstek...

Výběr článků

Načítám