Hlavní obsah

Heger ani po vraždě v Bratislavě nemluví o LGBTI, na sociální síti to schytal

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) odsoudil vraždu dvou návštěvníků bratislavského gay baru. Zprvu se však vyvaroval označení LGBTI komunity a místo toho použil slovní spojení „způsob života“, což část veřejnosti rozhořčilo. Na tiskové konferenci už se předseda vlády vyjádřil jinak.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Je nepřípustné, aby se kdokoli kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život,“ uvedl Heger na sociální síti.

Diskutující na sociální síti zaznamenali, že bývalý křesťanský aktivista Heger nemluví o homosexuálech a LGBTI komunitě, ale říká, že zemřeli kvůli „jejich způsobu života“.

Diskutující upozorňují, že tento výraz používají náboženské skupiny odsuzující lidi z LGBTI komunity. „Přesně to jsem čekal, že nedokážete ani vyslovit, že šlo o LGBTI lidi,“ uvedl jeden z diskutujících.

Útočník, který zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, je mrtvý

Zahraniční

„Chtěl bych vidět váš status, kdyby zabili dva lidi v kostele. To by byl asi upřímnější status, že?“ klade si otázku další diskutující.

„Jsem gay a do mého způsobu života vám nic není. My jsme také lidé, kteří mají city, milujeme a chceme být milováni. Chceme se cítit bezpečně,“ uvedl diskutující.

„Způsob života? To nemyslíte vážně. Ani v takovýchto chvílích nedokážete napsat, že šlo o útok kvůli sexuální orientaci. Dva mladí lidé zemřeli kvůli své identitě, nikoliv kvůli způsobu života. Stydím se za vás,“ napsala předsedovi vlády místopředsedkyně mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko Lucia Plaváková, která netají, že je součástí LGBTI komunity.

Na tiskové konferenci se už vyjádřil jinak. „Vyhasly dva nevinné životy, a to proto, že byly součástí LGBTI komunity. Toto je pro Slovensko neakceptovatelné,“ řekl novinářům premiér.

Bar už neotevřou

Majitel gay baru Tepláreň Roman Samotný oznámil, že provoz zruší.

„Z úcty k zavražděným si nedokážu představit, že se tam budeme bavit,“ konstatoval a rozplakal se. „Cítím obrovský smutek a bolest. To, co se stalo, je hrozné. Byla to úkladná poprava,“ dodal Samotný.

Majitel zdůraznil, že Tepláreň byla pro LGBTI komunitu domovem, kde se setkávali a cítili se bezpečně.

„Vrah zabil dva lidi jen proto, kým se narodili. Neudělali nic. Je to hrozné a je to odporné,“ uvedl Samotný, který upozornil, že se na Slovensku dlouhodobě rozdmýchává nenávist vůči gay komunitě.

„Každý týden nám plivali na dveře, seškrabávají duhovou nálepku, kterou máme na dveřích,“ dodal.

Majitel baru obvinil vrcholné slovenské politiky, že dlouhodobě a záměrně štvou lidi proti LGBTI komunitě. „Důsledkem toho je včerejší čin. Na rukou mají krev všichni, kteří proti nám záměrně dlouhodobě vystupují, ale i ti, kteří mlčí,“ zdůraznil Samotný.

Vrahem byl osmnáctiletý Juraj K., který sympatizoval s extrémní pravicí. Podle očitých svědků pachatel čekal před podnikem na své oběti delší dobu. Ze záběrů bezpečnostních kamer vyplývá, že byl oblečený celý v černém a na tváři měl roušku.

Byl ukrytý ve výklenku budovy. Najednou vytáhl zbraň a osmkrát vystřelil. Mířil na dvě osoby sedící na lavičce před zmíněným podnikem. Jeden muž zůstal ležet bez známek života u lavičky a druhý běžel k podniku, ale vrah šel za ním a zastřelil ho. Zranil přitom zákaznici, kterou zasáhl do nohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám