Hlavní obsah

Útočník, který zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, je mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Útočníka, který ve středu večer zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, našla policie mrtvého. V tiskové zprávě to uvedlo policejní prezidium.

Foto: Polícia SR, Bez zdroje

Foto z místa činu

Článek

„Můžeme uklidnit veřejnost, že další útok střelce ze Zámecké ulice v Bratislavě už nehrozí,“ uvedla policie v tiskové zprávě. Potvrdila, že ho ve čtvrtek ráno objevila.

„Je mrtvý. Aktuálně probíhají procesní úkony. Podrobnější informace poskytneme, hned jak to bude možné,“ uvedl Michal Slivka, mluvčí policejního prezidia. Z dosavadních informací vyplývá, že pachatel neměl komplice.

Dva mrtví po střelbě v centru Bratislavy

Zahraniční

Nejpravděpodobnějším motivem střelby je nenávist vůči LGBTI komunitě, tvrdí Denník N s odvoláním na informace ze dvou nezávislých zdrojů. Střílelo se totiž v podniku, kde se tato komunita setkávala. Podle očitých svědků pachatel čekal před podnikem na své oběti delší dobu a měl prý zbraň s laserovým zaměřovačem. Ze záběrů bezpečnostních kamer vyplývá, že byl oblečený celý v černém a na tváři měl roušku. Byl ukrytý ve výklenku budovy.

Vrahem má údajně být devatenáctiletý Juraj K. z Bratislavy, píše server aktuality.sk. Jeho otec kandidoval za stranu Vlasť.

Poté, co měl vraždit, dál komunikoval na sociálních sítích, na nichž se měl podle serveru aktuality.sk přiznat k činu a kde napsal také to, že původně chtěl zavraždit předsedu vlády.

„Ale nic, taková legrácka na Zámecké,“ tak komentoval střelbu, když se ho diskutující pod jeho profilem ptali, co se stalo. Vyzvali ho také, pokud je vrahem, aby se nafotil s botou na hlavě. Za chvíli takovou fotku zveřejnil. Poslední zpráva na Twitteru zní: „Uvidíme se na druhé straně“, čímž naznačoval sebevraždu.

Ze zpráv, které zveřejnil na svém twitterovém účtu, vyplývá, že vraždil z nenávisti k LGBTI komunitě. Pár hodin před incidentem zveřejnil 60stránkový manifest v angličtině, v němž píše o Židech, sionistech, nadřazenosti bílé rasy. Není však potvrzeno, že mladík za útokem opravdu stojí.

V manifestu se přiznal, že byl šikanovaný a že se zradikalizoval na stránce, kde společně komunikují především američtí neonacisté a přívrženci hnutí QAnon. To je konspiračně-politické hnutí, které tvrdí, že je tu skupina pedofilů, kteří se nazývají Kabal, a ti vytvořili tzv. DeepState, jehož úlohou bylo kromě jiného zničit Donalda Trumpa.

Lidé jako Hillary Clintonová, prezident Joe Biden, bývalý prezident Barack Obama, George Soros, papež František, dalajláma a další mají podle teorie QAnon řídit svět a navíc je obviňují ze zneužívání dětí, které údajně zabíjejí a jedí, aby z nich získali látku na prodloužení života.

Bezpečnostní expert a odborník na extremistickou scénu Radovan Bránik uvedl, že vraždil extrémně inteligentní absolvent školy pro mimořádně nadané děti. „Jeho trackecord na sociálních sítích dává ze zpětného pohledu smysl, ale odhalit jeho skutečné záměry a sílu odhodlání bylo prakticky nemožné,“ uvedl Bránik na sociální síti.

Tragédie se odehrála v ulici, která vede od historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu. Při střelbě zemřeli dva muži a zraněna byla číšnice jednoho z podniků ve zmíněné ulici. Pachatel po činu uprchl a policie po něm intenzivně pátrala, do hledání nasadila také vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám