Hlavní obsah

Hamás zavraždil seniorku, která přežila Terezín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kisufim

Izraelská média přinášejí příběhy obětí teroristického řádění palestinského hnutí Hamás, jehož komanda pronikla během minulého víkendu do izraelských kibuců nedaleko pásma Gazy a vraždila a unášela civilisty. Mezi oběťmi řádění Hamásu je i 90letá Gina Smiatichová, kterou teroristé popravili v jejím obývacím pokoji. Podle dostupných informací se Smiatichová, která přežila holokaust, narodila v Československu.

Foto: Facebook Památník Terezín

Gina Semiatichová

Článek

Smiatichová žila v kibucu Kisufim v oblasti Eškolu. Dění v kibucu během útoků popsal izraelskému deníku Haaretz její vnuk Shmulik Harel.

„Desítky teroristů vstoupily do Kisufimu a vnikaly do domů. Z venku volali ‚IDF, IDF‘, abychom se cítili v bezpečí a mohli vyjít ven. Většina obyvatel ale tušila, že je něco špatně,“ uvedl. Zkratkou IDF se označují Izraelské obranné síly.

Harel popsal, že se svou babičkou telefonoval jen chvíli předtím, než do jejího domu vnikli teroristé. „Mluvili jsme s ní jen několik sekund předtím. Říkala, že se schovala v krytu v domě a že se bojí,“ popsal její vnuk. Z krytu ji palestinští teroristé odvlekli do obývacího pokoje, kde ji popravili střelou do hlavy.

Několik dní pohřešoval svoji osmiletou dceru v Izraeli. Když zjistil, že je mrtvá, ulevilo se mu

Blízký a Střední východ

V Čechách narozené dítě

O jejím úmrtí informoval na sociálních sítích účet Památníku Terezín s tím, že Smiatichová byla přeživší holokaustu. Britský novinář a komentátor Tom Gross, který se zaměřuje na Blízký východ, post sdílel a doplnil, že se žena narodila v Čechách.

„V Čechách narozené dítě, které přežilo koncentrační tábor v Terezíně, zavražděna minulou sobotu teroristy Hamásu,“ napsal Gross na svém facebookovém účtu.

Podpálili dům

V Kisufimu zabili palestinští teroristé během minulého víkendu osm obyvatel a také šest dělníků původem z Thajska.

O své rodiče a patnáctiletého bratra přišel čtyřiadvacetiletý Hadar Zak, který se v té době nacházel mimo vesnici. Teroristé vyzvali jeho rodinu, aby vyšla z krytu v domě, když odmítli, dům zapálili.

Izraelské děti byly cílem. Ukázaly to plánky nalezené u těl teroristů z Hamásu

Blízký a Střední východ

„Mluvil jsem s ženami v kibucu, které mi řekly, že náš dům podpálili. Když se armádě podařilo dovnitř dostat, našla jen ohořelá těla. Zeptal jsem se jich, jestli je mezi těly i menší, tělo mého bratra. Řekli, že ano. Prostě mi to přijde neskutečné,“ popsal Zak deníku The Washington Post.

Útoky ozbrojenců z teroristického hnutí Hamás si na izraelské straně vyžádaly přes 1300 obětí. Během odvetných náletů a operací ze strany Izraele na Pásmo Gazy zemřelo už přes 2300 Palestinců. Kolik je mezi nimi radikálů z hnutí Hamás, není jasné.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám