Hlavní obsah

Několik dní pohřešoval svoji osmiletou dceru v Izraeli. Když zjistil, že je mrtvá, ulevilo se mu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec teprve osmileté dívky, která byla v kibucu Be'er pohřešována od sobotního útoku teroristického hnutí Hamás, uvítal zprávu, že je jeho dcera Emily po smrti. Nemusel se totiž už bát, že by ji teroristé drželi jako rukojmí v Pásmu Gazy, kde by byla umístěna do temné místnosti bez přístupu k jídlu a vodě. O srdceryvném příběhu informuje americká zpravodajský televize CNN.

V kibucu Be'eri teroristé zmasakrovali sto lidíVideo: Reuters

 
Článek

Tom Hand, otec zemřelé dívky, řekl, že jeho dcera šla v pátek večer přespat ke své kamarádce. „Měly holčičí večer,“ uvedl.

Když se v sobotu v půl sedmé ráno rozezněly sirény, Hand se nijak zvlášť neznepokojoval, protože poplachy v kibucu nejsou ničím neobvyklým. Emily spala u své kamarádky a Hand si byl jistý, že obě děti budou v bezpečí.

„Byl jsem si jistý… dokud jsem neuslyšel výstřely. A to už bylo pozdě. Kdybych to věděl… mohl jsem třeba za ní běžet, vzít ji, vzít její kamarádku, matku; a přivézt je ke mně. Ale když jsem si uvědomil, co se děje, bylo už pozdě,“ řekl otec zemřelé dívky americké televizi CNN.

V tu chvíli se pokusil se svojí dcerou spojit, ale nepodařilo se mu to. „Musel jsem myslet na Emily. Už přišla o matku, nemohl jsem riskovat, že přijde i o otce,“ řekl a vysvětlil, že jeho manželka zemřela před několika lety na rakovinu.

Na zprávu čekal dlouhé dny

V Kibucu Be'er se bojovalo několik dní a mnoho lidí, které armáda zachránila, bylo evakuováno do hotelu na břehu Mrtvého moře. Mezi nimi byl právě i Tom Hand, který strávil několik následujících dní čekáním na zprávu o Emily, která nakonec přišla.

„Dva lidé z kibucu, tým lékařů, psychiatrů a sociálních pracovníků… a ti vám to řeknou. Mírně, ale rychle, protože mají spoustu dalších lidí, ke kterým se musí dostat,“ uvedl otec s tím, že se mu v tu chvíli ulevilo.

„To není bojiště, to je masakr.“ Mezi oběťmi v kibucu měly být i děti bez hlavy

Blízký a Střední východ

„Byla mrtvá. Věděl jsem, že není sama, že není v Gaze, že není v temné místnosti plné bůhví kolika lidí postrkovaná kolem, vyděšená každou minutu každého dne, možná i na další roky. Takže smrt byla požehnáním,“ řekl dále otec, který během několika let přišel o manželku i o svou dceru.

„V tomhle šíleném světě tady doufám, že je moje dcera mrtvá,“ uzavřel.

Je v hotelu s jejími kamarády

V hotelu na břehu Mrtvého moře, kde je Hand ubytovaný, je ale i plno kamarádů jeho dcery, kteří mu Emily připomínají.

„Kamarádi Emily vědí, že tu není se mnou. A tak se mě ptají, co se jí stalo. Dívají se na mě a já říkám, že to ještě nevím,“ uvedl. „Ale pak vidí své rodiče, jak mě objímají a pláčou. Děti nejsou hloupé, ani v tomhle věku, takže když to vidí, určitě jim to dojde,“ zakončil pro CNN otec osmileté holčičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám