Hlavní obsah

FT: Západ podporou Izraele ztrácí boj o přízeň váhajících zemí v záležitostech Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský list Financial Times přinesl analýzu, podle níž jednostranná podpora Izraele zásadně poškozuje diplomatické vztahy se zeměmi jako Brazílie, Indie či JAR. Západ se je snaží přesvědčit pro podporu Ukrajiny vůči ruské agresi a odsouzení porušování lidských práv ze strany Ruska. Státy globálního Jihu ale nyní viní Západ z dvojího metru a Rusko je najednou diplomaticky na koni.

Foto: Reuters

Dým z izraelských náletů na Pásmo Gazy podle Financial Times kalí vztahy Západu a rozvojových zemí. Ilustrační snímek

Článek

„Veškeré úsilí, které jsme si odpracovali se státy globálního Jihu s ohledem na válku na Ukrajině, přišlo vniveč (…) Zapomeňte na nějaká pravidla, takový je náš ‚vzkaz‘. Už se s námi (rozvojové země - pozn. red.) vůbec nebudou bavit,“ okomentoval pro list Financial Times (FT) nejmenovaný vysoký západní diplomat škody, které podle jeho názoru napáchala příliš jednostranná podpora Izraele ze strany nejdůležitějších zemí Západu v probíhajícím konfliktu na Blízkém východě.

FT připomíná, že Západ se již dlouhé měsíce - dosud jen se skromnými úspěchy - snaží získat na svou stranu důležité rozvojové země (které jsou součástí bloku označovaného jako globální Jih), jako jsou Brazílie, Indie, Indonésie či Jihoafrická republika, a přimět je k tomu, aby jednoznačně odsoudily ruskou invazi na Ukrajině.

S tím je podle analýzy listu ale teď konec: podle více než desítky oslovených západních diplomatů vnímají země globálního Jihu západní podporu Izraele jako nekritickou, viní ho z netečnosti k velkému množství obětí v Gaze a celkově pak obviňují z pokrytectví. Silná solidarita Západu s Izraelem se viditelně vzedmula poté, co 7. října na území židovského státu zaútočila teroristická komanda palestinského Hamásu a s bezprecedentní brutalitou povraždila kolem 1400 lidí, většinou civilistů.

Nejen Izrael. Vzplanout může celý Blízký východ, obává se EU

Blízký a Střední východ

Karta se obrátila, teď jste na řadě vy

„To, co jsme mnohokrát řekli na téma Ukrajiny, musí platit i pro Gazu (…) To je to, co po nás teď chtějí (rozvojové země - pozn. red.). A pokud to neuděláme, proč by nám nadále měli věřit nějaké řeči o lidských právech?“ řekl FT další vysoce postavený západní diplomat. A dodal, že mnoho chudších zemí, které získaly samostatnost relativně nedávno, tradičně podporuje Palestince v jejich právech na základě toho, že si ještě dobře pamatují vlastní boj o nezávislost.

Financial Times připomíná, že měsíc před útokem představitelé Západu na summitu G20 žádali zástupce rozvojových zemí, aby ruské útoky na civilisty odsoudili. Tito představitelé, upozorňuje FT, teď dostávají stejnou žádost na odsouzení Izraele za to, že zastavil do Pásma Gazy přísun pitné vody (ten byl již obnoven - pozn. red.), elektřiny, potravin či paliva.

Země globálního Jihu

Globální Jih označuje státy, které jsou někdy označovány jako rozvojové nebo zaostalé, u mnoha z nich už ale toto označení neplatí. Navíc definice rozvojového státu se definuje podle HDP na hlavu a nevystihuje dynamiku, se kterou roste jeho vliv na regionální či mezinárodní scéně.

Většina zemí globálního Jihu se nachází na jižní polokouli, převážně v Africe, Asii a Latinské Americe. Pojem globální Jih nicméně není zeměpisný, protože dvě největší země globálního Jihu – Čína a Indie – leží výhradně na severní polokouli. Jeho použití spíše označuje kombinaci politických, geopolitických a ekonomických společných rysů mezi národy globálního Jihu.

„Abychom se nedivili, až při příštím hlasování o nějaké ukrajinské rezoluci v OSN uvidíme mnohem více ‚zdržuji se‘ a ‚proti‘, než jsme dosud byli zvyklí,“ dodal zdroj.

Především arabské státy včetně Egypta a Jordánska nyní tlačí na západní země, aby alespoň slovně přitvrdily vůči Izraeli a odsoudily utrpení civilistů v Gaze.

„Jestliže jste označili odříznutí dodávek vody či elektřiny na Ukrajině ze strany Rusů za válečný zločin, musíte udělat to stejné i v případě Gazy a Izraele,“ řekl FT jeden vysoce arabský politik, ačkoliv se oba jím zmiňované konflikty odehrávají za podstatně odlišných okolností.

Těží z toho Rusko

Západní diplomaté oslovení FT se shodují na tom, že blízkovýchodní krize má už teď jednoho jistého vítěze, a tím je Rusko. „Nejde jen o to, že pozornost se odvrátila od Ukrajiny. Jde o to, že Rusové mohou říci rozvojovým zemím: Jen se podívejte, jak světový řád ustavený po 2. světové válce pracuje proti vám,“ podotkl další z diplomatů. „Upřímně, pro Rusko je to dar z nebes,“ dodal.

Rusko v čele s Vladimirem Putinem čím dál tím častěji zdůrazňuje nutnost změny světového řádu, kdy Západ nesmí být hegemonem.

„Rusko má obrovský zájem na prodlužování tohoto konfliktu, vzhledem k tomu, jakou hodnotu má toto odvedení pozornosti… a využití při změně globálního narativu,“ uvedl jeden ze západních ministrů zahraničí. Pro Rusko jde o příležitost, jak spotřebovávat americké zdroje a odvrátit pozornost světa od Ukrajiny.

Putin školil Netanjahua: Myslete na civilisty

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám