Hlavní obsah

Putin školil Netanjahua: Myslete na civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na prozápadně orientované mezinárodní scéně je ruský prezident Vladimir Putin kvůli ozbrojené agresi Ruska proti Ukrajině prakticky v izolaci, na Blízkém východě se činí. Od vypuknutí válečného konfliktu mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem aktivně zdůrazňuje ruskou podporu Palestině, čímž u arabských států v regionu sbírá body.

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Netanjahu (vlevo) a Vladimir Putin

Článek

V pondělí si šéf Kremlu telefonoval s prezidenty Egypta a Sýrie Abd-al Fattáhem as-Sísím a Bašárem Asadem, jednal ale telefonicky také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Premiér (Netanjahu) jasně uvedl, že Izrael napadli mrzcí a krutí vrazi, země se rozhodla jít do války rozhodně a jednotně a nezastaví se, dokud nezničí vojenský a řídící potenciál Hamásu,“ napsala agentura TASS s odvoláním na prohlášení kanceláře izraelského premiéra.

Rozhovor se podle všeho uskutečnil z iniciativy Moskvy. Kreml na svých stránkách uvedl, že „Putin informoval Netanjahua o krocích, které Rusko podniká ve snaze normalizovat situaci a zabránit další eskalaci a také předejít humanitární katastrofě v Pásmu Gazy“. „Izraelská strana byla informována o klíčových bodech dnešních telefonátů s lídry Palestiny, Egyptu, Íránu a Sýrie,“ napsal.

Nadstandardní vztahy Izraele a Ruska skončily

Válka na Ukrajině

O hovoru Putina s Netanjahuem se zmínil také izraelský zpravodajský portál The Times of Israel, podle nějž „byl Putin ve svých prohlášeních po útoku Hamásu ze 7. října vůči Izraeli velmi kritický a dokonce nepřímo srovnával Izrael s německou armádou za 2. světové války,“ uvedl izraelský list.

Rusko podporuje vytvoření nezávislého palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě
Vladimir Putin

Rusko, které samo už půldruhého roku vede agresivní válečnou kampaň proti Ukrajině s desítkami tisíc mrtvých a zraněných civilistů a statisíci mrtvých a zraněných vojáků, Izraeli veřejně vzkázalo, že pozemní operace v Gaze je nepřípustná.

„Víme, jak to je. Použití těžké techniky v obydlených čtvrtích je náročná záležitost a hrozí vážnými důsledky pro obě strany. Bez této techniky je pozemní operace v obydlených oblastech ještě složitější. Co je nejdůležitější, ztráty na životech mezi civilisty budou absolutně nepřijatelné. Žijí tam asi dva miliony lidí. Nejdůležitější je teď zastavit krveprolití,“ nechal se slyšet Putin na zasedání prezidentů Společenství nezávislých států (SNS, sdružuje některé postsovětské státy) v kyrgyzském Biškeku.

Šéf Kremlu tam rovněž zdůraznil, že Rusko podporuje vytvoření nezávislého palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě.

Rezoluce odsuzující teror bez zmínky o Hamásu neprošla

Moskva také v pátek navrhla Radě bezpečnosti (RB) OSN ke schválení rezoluci ohledně izraelsko-palestinského konfliktu, která vyzývala k okamžitému humanitárnímu příměří, propuštění všech rukojmích a k bezpečné evakuaci civilistů.

Text sice explicitně odsuzoval násilí proti civilistům či všechny podoby terorismu, chyběla v něm ale jakákoliv zmínka o Hamásu a jeho útoku na Izrael ze 7. října.

Během úterního hlasování proto rezoluci nepodpořily USA, Británie, Francie a Japonsko. Pro ruský návrh hlasovaly pouze Čína, Spojené arabské emiráty, Mosambik a Gabon. Ostatní státy 15členné RB se zdržely, informovala agentura Reuters.

Podle Putinova poradce Jurije Ušakova si šéf Kremlu v pondělí telefonoval také s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, který se v nejbližší době chystá do Moskvy. „Přesné datum oznámit zatím nemohu, ale jde o dostatečně brzkou perspektivu,“ prohlásil Ušakov s tím, že je vše dohodnuto.

Abbás, který vede palestinskou samosprávu na okupovaném Západním břehu Jordánu, se od Hamásu v minulých dnech velmi opatrně distancoval, když zejména odsoudil útoky na civilisty na všech stranách. Hamás v minulých dnech podle některých zdrojů vydal prohlášení, v němž Rusku za jeho současný postoj ohledně Pásma Gazy děkuje.

Šéf palestinské autonomie Abbás odsoudil zabíjení civilistů v Gaze i Izraeli

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám