Hlavní obsah

Francie dodá Ukrajině rakety s dosahem 250 kilometrů. Pro Kyjev to bude mít „mnoho důsledků“, hrozí Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie poskytne Ukrajině dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP, které mohou zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 250 kilometrů. V úterý to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron u příležitosti zahájení dvoudenního summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu.

Foto: Profimedia.cz

Střela SCALP

Článek

„Rozhodli jsme se dodat nové rakety, které umožní hloubkové údery,“ řekl Macron podle televizní stanice BFM TV po příletu do litevské metropole. „Myslím, že je důležité, abychom vyslali Ukrajině signál o naší podpoře a jednotě NATO,“ dodal.

SCALP je francouzské označení pro rakety Storm Shadow, které už Kyjev obdržel od Británie. Tyto střely se obvykle odpalují ze vzduchu a díky technologii stealth jsou obtížně zachytitelné radarem.

Západní představitelé v této souvislosti připomínají slib Ukrajiny, že tyto rakety nepoužije k útokům na území Ruska.

Litevský prezident chce stálé základny NATO na ruských hranicích

Evropa

Peskov: Je to chyba

Na Macronovo sdělení vzápětí reagoval tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, jenž to označil za „chybné rozhodnutí“. „Bude to mít mnoho důsledků pro ukrajinskou stranu, protože nás to nutí přijmout protiopatření,“ uvedl Peskov podle agentury TASS.

„Samozřejmě musíme ještě objasnit, o jakém dosahu (francouzských raket) mluvíme,“ zdůraznil dále mluvčí ruského prezidenta.

Uvedl také, že taková rozhodnutí nemohou ovlivnit vývoj „zvláštní vojenské operace (ruský oficiální název pro invazi na Ukrajinu)“. „Mohou jen zhoršit osud kyjevského režimu,“ dodal Peskov.

Ukrajinci zasáhli most na Krym, mohli použít britské střely Storm Shadow

Evropa

Ukrajinci si stěžují na francouzské obrněnce: Zahynula nám v tom celá posádka

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám