Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli most na Krym, mohli použít britské střely Storm Shadow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinci v noci na čtvrtek zasáhli Čongarský most spojující Krym s Chersonskou oblastí, uvedla proruská hlava anektovaného Krymu Sergej Aksjonov. Podle něj si útok nevyžádal oběti na životech, ale provoz na mostě byl přerušen. Podle jiného proruského představitele mohl být útok podniknut britskými střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow. Podle zpravodaje listu Izvějstija byl zasažen i sousední most.

Ukrajinci zasáhli most na KrymVideo: Reuters

 
Článek

„V noci byl podniknut útok na Čongarský most. Zranění nejsou. Pyrotechnici nyní provádějí expertizu použité munice,“ uvedl Aksjonov na svém kanálu na Telegramu s tím, že později bude podána zpráva o tom, zda je možné most používat a za jakých podmínek.

Aksjonovův poradce Oleg Krjučkov sdělil na Telegramu, že pozemní cesta na Krym dále funguje: „Krym je spojen s Chersonskou oblastí třemi přechody – dvěma v Armjanském regionu a jedním v Džankojském. Přerušení práce na jednom z nich nemůže narušit dopravní logistiku pozemní spojnice (na Krym).“

Reportér ruského listu Izvěstija Emil Timašev uvedl, že poškozeny byly dva mosty, podle agentury Ukrinform jde o sousední starší most přes řeku Syvaš. Ukrajinská média ve zprávách o útocích citují jen ruské zdroje. Ukrajinské vedení se nikdy nevyjadřuje k případným útokům na infrastrukturu území Ruské federace nebo na okupovaném Krymu.

Dokud se zkoumá konstrukce Čongarského mostu, žádáme vás, abyste pro cesty do Záporožské oblasti zvolili trasu přes město Armjansk, napsal Krjučkov podle agentury TASS. Cesta přes Armjansk do Melitopolu je však výrazně delší a železnice přes něj vede jen do Chersonu, a ne na východ.

Podle Rusy dosazeného správce okupované části Chersonské oblasti Vladimira Salda most zřejmě zasáhly britské střely Storm Shadow. Ty mají v exportní variantě dostřel 250 km.

Hned po dodání protizemních střel s plochou dráhou letu Storm Shodow, které se vypouštějí z letadel, se proti tomu Rusko ohradilo. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov varoval, že to bude „vyžadovat adekvátní reakci naší armády, která učiní příslušná rozhodnutí“.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Střela Strom Shadow vystavená na pařížském aerosalonu

V úterý pohrozil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, že případné použití raket z raketometů HIMARS a střel s plochou dráhou letu Storm Shadow proti cílům na Krymu by představovalo „plné zapojení Západu do konfliktu a vedlo by k okamžitým útokům na rozhodovací centra na území Ukrajiny“.

Šojgu vyhrožuje: Pokud Ukrajina použije západní zbraně na Krymu, zaútočíme okamžitě

Evropa

Ukrajinci zřejmě upravili pro vypalování střel Storm Shadow suchoje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám