Hlavní obsah

Ukrajinci si stěžují na francouzské obrněnce: Zahynula nám v tom celá posádka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda si stěžuje na obrněná vozidla AMX-10 RC, která jí letos dodala Francie. Jsou prý sice vysoce mobilní, ale „nepraktická“ pro útoky na frontě.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský obrněný transportér AMX-10 RC

Článek

Kyjev už v dubnu oznámil, že má tyto transportéry k dispozici, za což ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj děkoval svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi.

Nyní se ale na vozidla množí stížnosti. Ukrajinský důstojník v hodnosti majora, jenž velí praporu na Donbase, podle serveru LePoint.fr prohlásil, že výzbroj těchto kolových vozidel i jejich pozorovací přístroje jsou dobré, ale že jsou vzhledem k lehkému pancéřování „nevhodné“ pro nasazení do útoku.

„Bohužel jsme měli případ, kdy uvnitř zemřela celá čtyřčlenná posádka,“ řekl důstojník s krycím jménem Spartanec. „Propukla dělostřelecká palba a jeden z granátů vybuchl poblíž vozidla. Střepiny prorazily pancíř a zasáhly zásobník s municí, který explodoval,“ dodal major.

„V této válce s vysokou intenzitou dělostřelecké palby se jejich slabý pancíř ukazuje jako velká slabost,“ řekl dále důstojník. Podle něj mají také některé AMX-10 RC problémy s převodovkami. Zřejmě jim prý nesvědčí, když se pohybují po prašných cestách.

Slovinsko poslalo Ukrajině dvacet obrněných transportérů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám