Hlavní obsah

Litevský prezident chce stálé základny NATO na ruských hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k ruským plánům na rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku by Severoatlantická aliance měla reagovat, například vytvořením stálých obranných základen NATO na hranicích s Ruskem. Před zahájením aliančního summitu ve Vilniusu to v rozhovoru pro list The Times prohlásil litevský prezident Gitanas Nausėda.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Litevský prezident Gitanas Nausėda vítá ve Vilniusu šéfa Bílého domu Joea Bidena

Článek

Vytvoření stálých základen NATO je krokem, který by byl v rozporu se Zakládajícím aktem o vzájemných vztazích, spolupráci a bezpečnosti mezi NATO a Ruskou federací, který byl podepsán v Paříži v roce 1997. Podle Nausėdy je však již načase, aby Severoatlantická aliance označila tento dokument za neplatný. V rozhovoru jej označil za „mrtvý“, všímají si litevská i západní média.

V současné době jsou alianční síly rozmístěné v devíti zemích, kromě jiného v Polsku a Pobaltí, ale pouze na rotačním principu, neboť smlouva s Ruskem zakazuje vytváření stálých základen na většině území států v bývalé ruské sféře vlivu.

Tento dokument neumožňuje mnohým metropolím „střízlivě uvažovat“ a drží Alianci v šedé zóně strategické nejednoznačnosti, uvedl také litevský prezident.

Litva má obavy z wagnerovců v Bělorusku. Německo jí pošle robustní vojenskou brigádu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám