Hlavní obsah

Fiala v Dubaji vyzval k „jaderné renesanci“, přislíbil miliony do nového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna klimatu je jednou z největších globálních výzev naší doby. Řekl to v sobotu na klimatické konferenci COP28 v Dubaji český premiér Petr Fiala. Zároveň jako součást řešení klimatických problémů obhajoval obnovený rozvoj jaderné energetiky, která je podle něj spolehlivá a zároveň čistá.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala při sobotním vystoupení na klimatické konferenci v Dubaji

Článek

Česká republika je rovněž připravena v příštích čtyřech letech poskytnout až čtyři miliony dolarů (zhruba 90 mil. Kč) do světového fondu na pomoc rozvojovým zemím v boji proti klimatické změně, uvedl Fiala.

„Klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby. Související rizika se týkají každého. Ale některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné,“ řekl na úvod svého krátkého projevu český premiér. Poukázal například na nedostatek vody, jehož byl svědkem během cesty po Africe minulý měsíc.

Český premiér účastníky summitu ubezpečil, že Česko podporuje cíle pařížské klimatické dohody i klimatické cíle EU, včetně cíle vybudovat uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050. Hájil přitom i využívání energie z jádra. „Ale chci zdůraznit, že úspěch v dosažení našich širších klimatických cílů je fundamentálně závislý na jaderné energii,“ řekl Fiala.

„Spolehlivé a čisté jádro“

„Jaderná energie je spolehlivá i čistá. Měli bychom tak využívat její výhody. Jednou z cest je rozvoj nové generace modulárních reaktorů,“ pokračoval český ministerský předseda, který už před odletem do Dubaje řekl, že ČR podpoří deklaraci za ztrojnásobení světových kapacit jaderných zařízení do roku 2050.

Za iniciativou stojí 21 zemí včetně Francie, USA či Británie. „Globální jaderná renesance může být účinným řešením našich problémů,“ uzavřel Fiala ve svém projevu pasáž věnovanou tomuto tématu.

Vrchol pokrytectví? Emiráty pořádají klimatickou konferenci, na které chtějí prodávat ropu a plyn

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám