Hlavní obsah

Vrchol pokrytectví? Emiráty pořádají klimatickou konferenci, na které chtějí prodávat ropu a plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Dhabí

Na okraji světové klimatické konference COP28, která začíná v pátek v Dubaji, se mají podle uniklých dokumentů konat i schůzky projednávající nové kontrakty na těžbu ropy a zemního plynu. Experti mluví o pokrytectví, pořádající Spojené arabské emiráty taková jednání nepopřely.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Sultán Ahmed al-Džaber, šéf emirátské Národní ropné společnosti ADNOC

Článek

Více než 160 světových vůdců a jejich odborné delegace se na světové klimatické konferenci COP28 začnou v pátek v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE) radit o tom, jak co nejefektivněji snižovat emise skleníkových plynů, aby svět předešel klimatické katastrofě. Právě do té se planeta Země podle mnoha klimatologů řítí, neboť se zatím nedaří zastavit strmý nárůst průměrné globální teploty.

Mimo hlavní pozornost kamer se ale v Dubaji podle uniklých dokumentů získaných neziskovou organizací Centre for Climate Reporting (Centrum pro informování o klimatu, CCR) budou konat i dvoustranná jednání, jejichž podstata jde přímo proti ochraně klimatu. Společnost Abu Dhabi National Oil Company (Národní ropná společnost Abú Dhabí, ADNOC) má se svými obchodními partnery z různých částí světa dojednávat velké kontrakty na těžbu fosilních paliv. Jejich spalování je přitom největším zdrojem skleníkových plynů, jejichž hromadění v atmosféře působí oteplování planety.

Kanada, Mosambik i Brazílie

Kompromitující dokumenty měl vynést jeden ze členů organizačního výboru COP28, verifikační tým serveru BBC je vyhodnotil jako důvěryhodné. Jde o celkem 150 stran písemností, kde se mj. popisuje zájem ADNOC na převzetí největší latinskoamerické (brazilské) firmy zpracovávající ropu a zemní plyn Braskem. Jednat by se na okraj COP28 mělo také s Číňany o případné spolupráci na prospekci nalezišť zemního plynu v Mosambiku, Kanadě či Austrálii, jeden dokument ujišťuje kolumbijskou vládu o „podpoře ze strany ADNOC při těžbě fosilních paliv“.

Globální teplota zřejmě 17. listopadu poprvé přesáhla o dva stupně předindustriální průměr

Věda a školy

V uniklých dokumentech se mluví o méně kontroverzních tématech, například o zájmu ADNOC podílet se na rozšiřování větrných parků u pobřeží Spojeného království.

Klíčovou osobou, u níž se všechny tyto aktivity sbíhají, je sultán Ahmed al-Džaber, jmenovaný předsedou summitu COP28. Tentýž muž je ovšem současně i ministrem průmyslu SAE a šéfem ADNOC - i přes výzvy, které poukazovaly na možný střet zájmů, se své pozice v čele mocné fosilní společnosti nevzdal.

Spojené arabské emiráty zůstávají i přes úspěšnou diverzifikaci ekonomiky směrem k moderním technologiím, finančnictví či turismu velmocí v těžbě fosilních paliv. Objemem těžby ropy patří SAE 7. místo na světě, v přepočtu na hlavu má země jednu z nejvyšších produkcí skleníkových plynů na světě.

Organizační tým COP28 na dotaz BBC zmíněná jednání na okraj klimatické konference nepopřel, ale nedodal ani žádné bližší informace s tím, že „jednání soukromých subjektů zůstanou soukromá“. Podle organizátorů jsou dvou- či vícestranné schůzky na okraj tak velké akce běžné.

Experti: Je to skandální

Někteří odborníci však tak smířliví nejsou. Podle profesora Michaela Jacobse ze Sheffieldské univerzity, který se dlouhodobě věnuje světové klimatické politice, jde o skandální příklad pokrytectví. „Kvůli konferenci jsou Spojené arabské emiráty teď vnímané jako jeden z lídrů globální snahy o omezení emisí. A teď vidíme, jak se jejich šéfové snaží uzavřít dohody, které tyto emise naopak posílí,“ řekl vědec BBC.

Manuel Pulgar-Vidal, který předsedal konferenci COP20 v roce 2014 v Peru, zase varuje před „naprostou ztrátou důvěry“, která by mohla vyústit v neúspěch COP28.

Klimatická konference COP28 má skončit 12. prosince, předešlé akce ale byly několikrát prodlouženy kvůli neshodám na práci na závěrečných dokumentech.

Letošní rok bude nejteplejší vůbec, říjen byl rekordní

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám