Hlavní obsah

Evropě chybí lídři s vizí, posteskl si Kissinger

Evropským představitelům chybí dlouhodobější geopolitická vize, myslí si Henry Kissinger, někdejší americký ministr zahraničí.

Foto: Foto Profi media.cz

Henry Kissinger v květnu oslavil 99. narozeniny.

Článek

Kissinger během rozhovoru s agenturou Bloomberg podotkl, že ho působení současných evropských lídrů, od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona po německého kancléře Olafa Scholze, nijak netěší.

„Evropskému vedení chybí představa o tom, kam (by mělo) směřovat a o (jeho) poslání,“ podotkl a současné státníky postavil do protikladu například k německému poválečnému kancléři Konradu Adenauerovi či k někdejšímu francouzskému prezidentovi Charlesi de Gaullovi.

Kissinger: Jsou tři východiska z téhle války. Západ nemusí prohrát

Válka na Ukrajině

Kissinger ale nešetřil ani americkou vládu. Poznamenal, že jí chybí pružnost, kterou se vyznačovalo působení někdejšího amerického prezidenta Richarda Nixona, v jehož vládě Kissinger sloužil.

Spory mezi USA a Ruskem, ale ani s Čínou se bez flexibility nevyřeší, řekl.

Současný americký prezident Joe Biden by se ve vztazích k Číně neměl nechat natolik ovlivňovat domácí politikou a měl by pochopit, že „Čína tu zůstane“.

„Biden je, stejně jako předešlé administrativy, příliš ovlivněn domácím pohledem na Čínu,“ podtrhl exdiplomat, který se spolu s Nixonem začátkem 70. let zasloužil o normalizaci vztahů s Pekingem.

Bidenova podpora klesla opět na minimum, důvodem je inflace

Amerika

Konfrontace musí jednou skončit

„Je samozřejmě důležité zabránit Číňanům či jakékoliv jiné zemi v hegemonii, ale není to něco, čeho se dá dosáhnout nekonečnou konfrontací,“ podtrhl.

USA podle mnohých expertů místo toho, aby se s Čínou snažily najít společné priority, jako je boj za klima či odzbrojení, provokují Peking sbližováním s Tchaj-wanem.

Důkazem toho jsou slova Marka Espera, bývalého ministra obrany USA, který v těchto dnech ostrov navštívil. Ten ve středu kritizoval politiku jedné Číny (uplatňovanou od Nixona všemi americkými administrativami) s tím, že „přestala být užitečná“.

Berte nás vážně! Čínská ambasáda v Praze se zlobí kvůli návštěvě šéfa tchajwanského parlamentu

Domácí

„Je čas upustit od strategické nejednoznačnosti,“ uvedl. USA by se podle něj měly jasně postavit na stranu Tchaj-wanu.

Podle amerických médií se příští měsíc na Tchaj-wan chystá i předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Pokud tak učiní, bude to poprvé za posledních 25 let, co takto vysoce postavený americký politik ostrov navštíví.

Reklama

Výběr článků

Načítám