Hlavní obsah

Bidenova podpora klesla opět na minimum, důvodem je inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Působení amerického prezidenta Joea Bidena v úřadu schvaluje 36 procent Američanů. Jeho popularita oproti minulému týdnu klesla a vyrovnala se rekordnímu minimu od jeho nástupu do Bílého domu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění společnosti Ipsos a agentury Reuters. Bidenův pracovní výkon se nezamlouvá 59 procentům respondentů. Reuters dává pokles popularity hlavy státu do souvislosti s inflací.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Oblíbenost demokratického prezidenta se pohybuje pod 50 procenty od srpna 2021. V květnu podle agentury Reuters poprvé klesla na rekordně nízkou úroveň, kdy se k jeho práci kladně vyslovilo jako nyní 36 procent dotázaných. Od té doby se pohybuje kolem této hranice. V průzkumu z předchozího týdne schvalovalo Bidenovy kroky 39 procent účastníků průzkumu veřejného mínění.

Bidenova obliba je rekordně nízká

Zahraniční

Pokles prezidentovy popularity vyvolává znepokojení mezi demokraty, kteří se obávají, že by nespokojenost Američanů pro ně mohla znamenat v listopadových volbách ztrátu většiny přinejmenším v jedné komoře Kongresu.

Bidena potápí růst ceny benzínu

Bidenova obliba v poslední době utrpěla prudkým nárůstem inflace, která v červnu vzrostla na čtyřicetileté maximum a dosáhla 9,1 procenta. Američanům vadí především růst ceny pohonných hmot, kdy v půlce června překročila cena poprvé pět dolarů za galon. Nyní se sice prodává za 4,6 dolaru za galon, ale je to pořád o 1,485 dolaru více než před rokem. K růstu cen pohonných hmot přispěla ruská invaze na Ukrajině, přičemž pandemie covidu-19 zbrzdila globální dodavatelské řetězce.

Současná nízká popularita prezidenta se podle Reuters blíží k té, které čelil jeho předchůdce v Bílém domě republikán Donald Trump, jehož oblíbenost nejvíce klesla v prosinci 2017, a to na 33 procent.

Trump je nejméně oblíbeným americkým prezidentem všech dob

Amerika

Poslední průzkum Bidenovy popularity byl proveden online a zúčastnilo se ho 1003 dospělých Američanů napříč Spojenými státy, včetně 437 demokratů a 377 republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám