Hlavní obsah

Zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA se budou věnovat zvláštní zástupci

– Moskva • Aktualizováno

USA a Rusko chtějí ustavit zvláštní zástupce, kteří se budou zabývat problémy mezi oběma zeměmi. Takový je jeden ze závěrů středečního jednání mezi šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem a jeho protějškem Sergejem Lavrovem. Tillerson mluvil o plodném setkání, řada rozporů mezi oběma stranami však zjevně přetrvává.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Ruska Rex Tillerson a Sergej Lavrov

Článek

Podle Lavrova bude vyžadovat úsilí, aby obě strany překonaly vzájemné překážky ve vztazích. Zmínil, že se s Tillersonem domluvili na ustavení zvláštních zástupců ministerstev zahraničí USA a Ruska – ti by se měli podívat na to, jaké problémy se nakupily mezi oběma zeměmi za poslední roky. Lavrov zmínil, že k tomu došlo za vlády Baracka Obamy.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou podle Tillersona na nízké úrovni a takové vztahy mezi jadernými mocnostmi být nesmí, proto je třeba spolupráci zlepšit.

Tillerson označil setkání za plodné. I podle něj však zlepšení vztahů bude vyžadovat dlouhou dobou. „Všichni chápeme, jak nejednoduchá je situace v našich vztazích a ve světě. Doufáme, že v Rusku a v USA je hodně lidí, kteří dokážou oddělit zrno od plev,“ řekl.

Neshoda ohledně Sýrie

Ohledně Sýrie uvedl: „Domluvili jsme se na prodloužení bilaterálních rozhovorů a multilaterálních rozhovorů,“ poznamenal s tím, že klíčové jsou rozhovory v Ženevě.

V otázce Sýrie se oba politici neshodli. „Chemický útok byl naplánován a podniknut syrským režimem,“ řekl Tillerson.

Mluvil o chemickém útoku z minulého týdne, který USA připisují režimu syrského prezidenta Bašára Asada a po němž USA udeřily na syrskou vojenskou základnu. Podle Tillersona v Sýrii dochází i k dalším zločinům, jako je třeba využití kazetových bomb.

Rusko obviňování Asada dosud odmítalo a ani po dnešku se to zjevně nemění. „Chceme objektivní vyšetřování chemického útoku, objektivně zjistit, co se stalo 4. dubna. Nechceme nikoho obviňovat,“ uvedl Lavrov. Podle něj je vše založeno jen na důkazech z dálky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rex Tillerson přiletěl na svou první návštěvu MoskvyVideo: Reuters

Uvedl také, že Rusko nevidí žádné důkazy o tom, že by letadlo s chemickými granáty vzlétlo z letiště, které bylo Američany zničeno.

Ruský prezident Vladimir Putin je však podle Lavrova ochoten opět uplatňovat ujednání s USA o zabránění incidentům při letech nad Sýrií, které pozastavil po americkém úderu na základnu Šajrát z minulého týdne.

Jemen, Izrael i Afghánistán

Řeč byla nejen o Sýrii. Lavrov řekl, že Rusko i USA mají hodně možností, jak vyřešit konflikty v Libyi či Jemenu nebo konflikt mezi Izraelci a Palestinci. „Je tu i téma Afghánistánu,“ podotkl.

Podle něj by se měl zástupce USA účastnit jednání v moskevském formátu, kterého se účastní Afghánistán a středoasijští sousedé.

Oba politici se pak shodli na nutnosti řešit napětí na Korejském poloostrově. „Situace na Korejském poloostrově nás všechny znepokojuje, společně stojíme za rezolucemi OSN,“ řekl Lavrov. Podle něj je nutné předejít konfrontaci.

Tillerson pak řekl, že Severní Korea musí být zbavená jaderných zbraní. Podle něj by měla Moskva na tamního vůdce Kim Čong-una použít své páky.

Schůzka s Putinem

Jednání obou ministrů trvala několik hodin – některé zdroje uváděly tři hodiny, některé pět.

Než Tillerson s Lavrovem předstoupili před novináře, zamířili ještě k Vladimiru Putinovi. Tamní schůzka podle listu Kommersant trvala hodinu a 40 minut.

Putin před schůzkou v ruské televizi řekl, že důvěra mezi USA a Ruskem byla za vlády prezidenta Donalda Trumpa nahlodána. „Jeden by mohl říci, že úroveň důvěry, zejména ve vojenské oblasti, se nezlepšila, ale naopak zhoršila,“ prohlásil Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám