Hlavní obsah

Zemřel bývalý papež Benedikt XVI.

Řím
Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Podle agentur to oznámil Vatikán. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František.

Bývalý papež Benedikt XVI. na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Vlastním jménem Josef Ratzinger seděl na svatém stolci v letech 2005 až 2013. Byl tak prvním papežem za skoro 600 let, který odešel z funkce. Zdůvodnil to tím, že kvůli svému stáří již nemá dost sil na dobré vykonávání své funkce. Pak zastával post emeritního římského biskupa.

„Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9:34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu. Další informace budou poskytnuty co nejdříve,“ uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni v písemném prohlášení.

Vatikán v sobotu dále sdělil, že rakev s tělem papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice.

Zdraví Benedikta XVI. se v posledních hodinách zhoršilo

Zahraniční

Ve dvoutisícileté historii katolické církve by šlo bezprecedentní událost, které se pravděpodobně zúčastní desítky tisíc lidí včetně hlav států.

Vatikán disponuje detailně propracovanými pravidly, která se týkají úkonů po smrti úřadujícího papeže. Není ale známo, co se bude dít poté, co zemře emeritní papež, který už svůj úřad nezastává.

Po Benediktově úmrtí tak přijdou na řadu protokolární pravidla, která mohou být návodem i v případě dalších papežů, kteří se v budoucnu rozhodnou z čela církve odejít namísto toho, aby úřad zastávali až do smrti.

Benedikt XVI., který se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu nad Innem jako Joseph Ratzinger, byl konzervativec a „strážce nehybnosti“, i když se nebránil využití moderních technologií.

Jednalo se však o kontroverzní osobnost. Velkou nevoli vyvolal v islámském světě Benediktův projev v německém Řeznu v roce 2006, kdy citoval byzantského císaře Manuela II. Paleologa ze 14. století.

Foto: ČTK

Emeritní papež Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger

„Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci jako příkaz šířit jeho víru mečem.“

Situaci se pak papež snažil uklidnit, když vyjádřil lítost s tím, že jeho řeč byla „bohužel špatně interpretována“. Navštívil mešity v Turecku, Jordánsku či Izraeli.

V roce 2009 čelil aféře s pedofilními zločiny kněžích. První případy byly z Irska, pak následovaly další z dalších zemí. Benedikt XVI. čelil kritice, že postupoval nedostatečně tvrdě, i obviněním, že před nástupem na svatý stolec pomáhal tutlat jejich činy.

Mnohé pobouřil Benedikt XVI., když v prosinci 2009 podepsal dekret k blahořečení papeže Pia XII., jenž působil za druhé světové války a byl kritizován, že neudělal vše, co bylo v jeho silách, aby pomohl zastavit vyhlazování Židů.

V této souvislosti vzbudilo kritiku i Benediktovo rozhodnutí z roku 2009 rehabilitovat britského duchovního Richarda Williamsona, který popřel existenci plynových komor za holokaustu.

Benedikt byl členem Hitlerjugend, v organizaci působil od 14 let, údajně tam byl zapsán proti své vůli. V závěru druhé světové války sloužil v armádě Třetí říše, ale dezertoval a skočil v americkém zajetí.

Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, na kněze byl vysvěcen v roce 1951 a v roce 1959 získal profesuru na univerzitě v Bonnu. Kardinálem byl jmenován v padesáti letech. Původně měl blízko k reformnímu proudu, ale pak se zařadil mezi konzervativce.

Za Jana Pavla II. jako prefekt Kongregace pro nauku víry (od roku 1981 až do dubna 2005) střežil čistotu víry.

Falešný biskup šířil hoax o úmrtí Benedikta XVI.

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám