Hlavní obsah

Zdraví Benedikta XVI. se v posledních hodinách zhoršilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Papež František vyzval k modlitbám za svého předchůdce, bývalého papeže Benedikta XVI., který je podle jeho slov velmi nemocný, uvedla agentura Reuters. Podle Vatikánu má Benedikt neustálou lékařskou péči.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Emeritní papež Benedikt XVI.

Článek

Svatý otec tuto překvapivou výzvu pronesl na závěr své pravidelné generální audience, ale neposkytl žádné podrobnosti.

Vatikán později informoval, že se zdraví bývalého papeže v posledních hodinách zhoršilo; jeho stav je pod kontrolou a má neustálou lékařskou péči.

Nyní 95letý Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, se v roce 2013 stal prvním papežem za zhruba 600 let, který na svou funkci rezignoval. Od té doby žije ve Vatikánu. Hlavou katolické církve byl od roku 2005.

Papež František již dříve uvítal rozhodnutí svého předchůdce rezignovat vzhledem k vysokému věku a zdravotnímu stavu.

Deník The Daily Mail připomněl, že úřadující papež začátkem prosince prozradil, že také on má připravený rezignační dopis, který připravil krátce po svém zvolení v roce 2013 a bude platit okamžikem, kdy by mu nemoc bránila v plnění jeho povinností.

František, který letos oslavil 86. narozeniny, řekl, že dopis předal tehdejšímu sekretáři Vatikánu kardinálu Tarcisiu Bertonemu.

Bertone zůstal ve funkci asi šest měsíců poté, co byl František 13. března 2013 zvolen, a papež řekl, že předpokládá, že Bertone předal dopis svému nástupci, kardinálu Pietru Parolinovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám