Hlavní obsah

Zelenskyj popsal, jak se na začátku invaze zabarikádoval před ruským komandem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro magazín Time popsal, jak prožíval první hodiny po zahájení ruské invaze. Jednalo se o chvíle, kdy prezidentovi i jeho blízkým šlo o holý život.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pamatuju si to jen útržkovitě. Jako soubor obrazů a zvuků. Nejživěji 24. února před úsvitem, když začalo bombardování a s manželkou Olenou jsme šli vzbudit děti,“ líčil ukrajinský prezident kritické okamžiky zahájení invaze.

Klíčové chvíle to byly zejména proto, že Rusové údajně vyslali do Kyjeva záškodníky, kteří měli za úkol Zelenského zajmout nebo zabít.

Kdyby se jim to podařilo, průběh války na Ukrajině mohl být zcela odlišný, stejně jako odhodlání Ukrajinců se ruským okupantům bránit.

První minuty ruské invaze: Zelenskyj v bílé košili velí „Budeme bojovat!“

Válka na Ukrajině

Odevšad zněly výbuchy

Zelenskyj má dvě děti – sedmnáctiletou dceru a devítiletého syna. Když bombardování začalo, prezident zalarmoval manželku a společně šli vzbudit děti.

„Vzbudili jsme je a byl tam hrozný hluk, exploze zaznívaly odevšad,“ vzpomíná. Brzy bylo jasné, že v sídle svého úřadu se prezident dlouho skrývat nemůže.

Armáda Zelenského informovala, že zvláštní jednotky ruských speciálních sil seskočily na padácích přímo do ulic Kyjeva a jdou si pro něj.

„Až do té noci jsme takové věci vídávali jen ve filmech,“ přidal svůj postřeh šéf Zelenského prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Zelenskyj: Ukrajina je připravena vyměnit ruské zajatce za evakuaci Mariupolu

Válka na Ukrajině

Ven ale prezident a jeho doprovod nemohli. Museli se zabarikádovat v úřadu a doufat, že se Rusové přes val ukrajinských bezpečnostních sil dovnitř neprobijí.

Když padla noc, světla uvnitř zhasla a vojáci uvnitř budovy Zelenskému a asi desítce jeho pobočníků rozdali automatické pušky a neprůstřelné vesty.

Jen dva lidé přitom s puškami uměli zacházet. Jedním z nich byl prezidentův poradce a veterán ukrajinské rozvědky Olexij Arestovyč. „Byl to absolutní blázinec. Rozdat všem automaty,“ přiznal reportérovi Time.

Zelenskyj odevzdal dotazník ke vstupu Ukrajiny do Evropské unie

Válka na Ukrajině

Obrana ukrajinského prezidentského sídla ale vydržela. Ruské síly provedly dva pokusy o vtrhnutí do budovy, avšak neuspěly.

Pak přišla nabídka Západu na evakuaci a Zelenského slavné odmítnutí „potřebuji zbraně, ne odvoz“.

Jeho smysl pro humor zůstal nedotčen. „Je to prostředek k přežití,“ vysvětluje.

Dva měsíce se na něm ale přece podepsaly, všímá si reportér Time. Celkově působí hrubším dojmem a rychleji se naštve. Na druhou stranu se ale zdá dokonale odolný vůči všudypřítomným hrozbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám