Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajina je připravena vyměnit ruské zajatce za evakuaci Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připraven vyměnit ruské válečné zajatce za bezpečný průchod pro civilisty a ukrajinské jednotky z Mariupolu. Zelenskyj uvedl, že v tunelech závodu Azovstal se skrývá asi tisíc civilistů.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj při setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Článek

„Situace v obléhaném městě se zhoršuje, jsou zde stovky zraněných,“ přiznal Zelenskyj.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil ve středu Ukrajinu ze zdržování mírových jednání.

Uvedl, že míč je na straně Kyjeva poté, co Rusko předalo Ukrajině dokument s formulovanými podmínkami pro ukončení konfliktu.

Velitel mariupolských obránců: Zbývají nám dny, možná hodiny

Válka na Ukrajině

Rusko teď prý čeká na odpověď. Otázkou je, jestli nejde o další propagandistickou hru.

Zelenskyj totiž s odkazem na Peskovovo prohlášení uvedl, že dokument v souvislosti s mírovými rozhovory neviděl ani o něm neslyšel.

Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v Mariupolu prohlásil, že jeho jednotky „možná mají před sebou poslední dny, ne-li hodiny“.

Ruské ultimátum, aby se zbývající jednotky v obklíčeném městě vzdaly, vyšlo naprázdno. Mariupolští obránci prosí spojence, aby je z města dostali.

Rusko prý předalo Ukrajině v rámci vyjednávání návrh dokumentu

Válka na Ukrajině

„Apelujeme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli. Žádáme je, aby použili postup extrakce a odvezli nás na území třetího státu,“ řekl Serhij Volyna, velitel 36. samostatné námořní brigády.

Reklama

Výběr článků

Načítám