Hlavní obsah

Díky za kompliment, ale Nord Stream jsme neodpálili, prohlásil ukrajinský ministr

Ukrajina v žádném případě nebyla zapojena do výbuchu ruských plynovodů v Baltském moři, prohlásil tamější ministr obrany Alexej Reznikov. Reagoval tak na materiál listu The New York Times, který se opírá o informace amerických tajných služeb. Přesvědčení, že by ukrajinské speciální síly byly schopny provést takovou operaci, je ale podle Reznikova vlastně do jisté míry komplimentem.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

„Je to pro mě dost zvláštní příběh, nemá s námi nic společného. Myslím, že oficiální vyšetřování prováděné příslušnými orgány popíše všechny podrobnosti. Byl by to jakýsi kompliment pro naše speciální jednotky, ale není to naše práce,“ řekl Reznikov ve Stockholmu, kam přijel, aby se zúčastnil setkání ministrů obrany EU.

List The New York Times v úterý s odvoláním na nejmenované americké představitele, kteří se odkazovali na nové zpravodajské informace, napsal, že za sabotáží může stát proukrajinská skupina. Zdroje zároveň uvedly, že nejsou žádné důkazy, že by do operace byl zapojen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních či vojenských činitelů.

Tři ze čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstalo neporušené. Poškození plynovodů spustilo vlnu spekulací o tom, kdo za výbuchy stojí, a zůstává jednou z nejzávažnějších nevyřešených záhad v souvislosti s rok trvající ruskou válkou proti Ukrajině.

Za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina, tvrdí americké tajné služby

Zahraniční

Německá televize ARD v reportáži uvedla, že výbušniny na místo činu dovezla jachta pronajatá od firmy se sídlem v Polsku. Tato společnost podle ARD zřejmě patří dvěma Ukrajincům. Na moře vyrazil šestičlenný tým: pět mužů a jedna žena. Šlo o kapitána, dva potápěče a dvojici jejich asistentů a o lékařku. Z jaké země pocházeli, není jasné, protože se prokazovali profesionálně zfalšovanými pasy.

Britské vydání deníku The Times napsalo, že západní zpravodajské společnosti měsíce znají jméno Ukrajince, který měl sabotáže na plynovodech údajně financovat. Záměrně se ale rozhodly jméno nezveřejnit, aby ochránily Ukrajinu.

„Představitelé NATO zřejmě chtěli chránit Ukrajinu před tahanicemi s Německem, kdy by se protáhly dodávky životně důležité vojenské pomoci, včetně tanků Leopard 2 a systémů protivzdušné obrany IRIS-T,“ píše ukrajinský server Evropejska pravda.

Německo vystupňuje podporu Ukrajiny, pokud začne Čína Rusku dodávat zbraně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám