Hlavní obsah

EU vám s migranty pomůže, přijela Leyenová slíbit na Lampedusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von Der Leyenová v neděli navštívila uprchlické středisko na italském ostrově Lampedusa, který tento týden zahltilo víc než 12 tisíc migrantů. Přislíbila Itálii pomoc na celoevropské úrovni. Ta by měla obnášet také posílení námořních a vzdušných sil. S registrací přicházejících uprchlíků by měla pomoci unijní agentura Frontex.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Uršula von Der Leyenová v neděli navštívila uprchlické středisko na italském ostrově Lampedusa. Na snímku je na společné tiskové konferenci s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Článek

„Je to úkol pro Evropu a vyžaduje evropské řešení,“ řekla Der Leyenová na společné tiskové konferenci s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Meloniová slíbila nespokojeným místním obyvatelům, že se zasadí o zlepšení situace, a prohlásila, že na to Itálie sama nestačí.

Italové, přesněji samospráva a obyvatelé středomořského ostrova Lampedusa pomoc urgentně potřebují. Za několik posledních dnů tam na lodích z Tuniska připlulo víc migrantů, než má ostrov obyvatel.

Lampedusa před zhroucením. Už dost, hněvají se místní

Evropa

V areálu sběrného střediska proto není pro množství migrantů ani dostatek místa. Chybějí sprchy, jídlo – pro každého není ani postel. Většina migrantů jsou velmi mladí muži, mnozí z nich pravděpodobně ještě nejsou plnoletí. Říkají, že pocházejí z Mali, Súdánu, Pobřeží slonoviny a Guineje. Někteří opustili svou rodnou zemi před měsícem, jiní před třemi.

Podle nedělních informací Červeného kříže přebývá v záchytném centru na ostrově 1500 migrantů, ačkoli jeho kapacita je 400. Italské úřady převážejí část běženců na Sicílii a do pevninské části země, podle místních obyvatel je to však málo.

Lampedusa vyhlásila výjimečný stav, kvůli migrantům se propadá do chaosu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám