Hlavní obsah

Zacházejí s námi hůř než s odpadem, stěžují si Ukrajinci. Z Británie je vracejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Malá část Ukrajinců utíkajících před válkou zamířila i do Británie. Desítky denně jich však britská pohraniční stráž vrací, protože nemají víza. V Calais je získat nemohou, musejí si zařizovat víza v Paříži nebo Bruselu. V Lille bylo ve čtvrtek otevřeno malé konzulární středisko, uvedl list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští uprchlíci si nakládají zavazadla na autobus ve francouzském přístavu Calais.

Článek

Z Calais britští úředníci vrátili za posledních deset dní 600 Ukrajinců. Od počátku konfliktu jich denně od hranice vracejí padesát až šedesát.

„Zaplatili jsme v Rumunsku 130 liber za lístek na autobus do Londýna. Řekli nám, že by neměly být žádné problémy, ale asi dvacet Ukrajinců bylo na přístavním molu vysazeno z autobusu. Já jsem silná, já to zvládám, ale je to těžší pro staré lidi. Moje máma je vystrašená, že nedostaneme víza, a nevíme, co dělat,“ řekla 26letá zdravotní sestra Tatjana Osadčuková z Černivců, která cestovala se svým 16letým bratrem Viktorem a matkou Lesjou do Readingu, kde žije zbytek rodiny.

Rusové přešli k bezohledné taktice ničení měst

Evropa

Po cestě na Ukrajinu uvízl v přístavu 

„Zacházejí s námi hůř než s odpadní vodou,“ stěžoval si v Británii pracující polský stavař Krzysztof Mikucki, který má ukrajinskou ženu. Vízum nedostala stejně jako jeho švagrová logopedka Alona a tchyně Olga.

Mikucki absolvoval 6000 kilometrů dlouhou cestu, manželku a příbuzné vyzvedl na ukrajinsko-rumunských hranicích. Doufal, že je vezme do Mansfieldu, kde žije, ale britská pasová kontrola rodinu zadržovala čtyři a půl hodiny, až dospěla k závěru, že nemohou odcestovat a musejí si dojet pro víza. Stěžoval si na přístup britských úředníků: „Pohraničníci se bavili o svých domech, smáli se, zatímco jsme seděli na lavici a čekali. V 05:30 hodin ráno nám dali kus papíru s telefonním číslem.“

Tchyně, která utekla z Mykolajiva, byla v šoku: „Je to bolestné v době, kdy tolik potřebujeme podporu.“ Francouzské úřady jim našly hotel, kde spali pět hodin, než se vrátili do přístavu, kde britské ministerstvo zřídilo malou kancelář. V té ovšem víza nevydávají, jen radí lidem, aby si pro ně jeli do Bruselu či Paříže.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

Británie vyřizuje víza pomalu

Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že od počátku války vydalo Ukrajincům utíkajícím před válkou už 850 víz a hledá způsob, jak urychlit proces, protože zpracovává 22 000 žádostí.

Protože je místní hostel zaplněný, v autě musela zůstat přes noc rodina se čtyřmi dětmi z ostřelovaného Charkova, která byla na cestě sedm dní. „Vyvíjí se to pro nás špatně,“ uvedl ráno otec.

Starostka Calais Natacha Bouchartová, která navštívila přeplněný hostel, tvrdě odsoudila skutečnost, že Britové odmítají ukrajinským běžencům dávat víza: „Britské úřady neukazují lidský přístup. Nestačí jen říkat, že vítají uprchlíky, je potřeba udělat všechno pro to, aby dostali víza, nebo dočasně zrušit (pro ně) vízovou povinnost a vytvořit systém, aby o ně mohli žádat ve Spojeném království.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám