Hlavní obsah

Za vstup do slovenských národních parků by se mohlo platit

Vstupné ve výši tří až pěti eur (74 až 123 korun) na denní vstup do slovenských národních parků navrhuje Institut enviromentální politiky (IEP), který spadá pod ministerstvo životního prostředí, jež o zpoplatnění uvažuje. Děti a senioři by platili polovinu a vstup by byl zaveden jen na některých místech parků – těch nejvíce turisticky vytížených.

Foto: Profimedia.cz

Turisté ve Velké studené dolině ve Vysokých Tatrách

Článek

Roční příjmy ze vstupného by podle IEP mohly dosáhnout 6,6 až 11,1 milionu eur (162 až 273 milionu korun). Institut předpokládá zavedení vstupného na nejvytíženějších turistických trasách, atraktivních lokalitách a největších přírodních atrakcích.

Pomocí vstupného by se dal regulovat i počet návštěvníků a část lidí by se přesunula na jiné, méně vytížené trasy, které by byly bez poplatků.

„Odhad počítá s prodejem vstupenek přes web, SMS, v informačních centrech národních parků a přes aplikaci. Stráž přírody by prováděla v terénu náhodné kontroly,“ uvedl institut ve své analýze.

Vstupné by se platilo od května do října. Institut nevylučuje ani možnost zavedení dobrovolného elektronického vstupného.

Takto získané finanční prostředky by se použily na ochranu přírody, rozvoj turismu a zkvalitňování služeb správy národních parků. Mohly by se rovněž použít k úpravě turistických tras, k jejich lepšímu značení, k umístění mobilních toalet a podobně.

Slovenské národní parky navštěvuje ročně pět až osm milionů lidí. Z tohoto počtu tvoří návštěvníci Vysokých Tater polovinu, ale vysokou návštěvnost mají rovněž národní parky v Nízkých Tatrách, ve Slovenském ráji, ve Slovenském krasu, v Malé Fatře či Pieninách. Nejnižší návštěvnost mají národní parky Poloniny a Muránska planina, navštíví je za rok přibližně 20 tisíc lidí.

Podle průzkumu IEP je 88 procent jeho respondentů toto vstupné připraveno platit.

Podle ankety mezi turisty zveřejněné na webu pluska.sk by návštěvníci slovenských národní parků byli ochotni platit za vstup „rozumnou cenu“.

„Pokud by to bylo kolem jednoho euro, dalo by se to akceptovat,“ řekly Lucie (31) a Petra (24) z Pardubic. Devětapadesátiletá Irena z Ostravy se domnívá, že pokud by to byla opravdu rozumná cena, neměl by to být pro nikoho problém.

Martin (17) z tatranské obce Štôla vyjádřil se zavedením poplatku zásadní nesouhlas. Podobně se k této otázce staví také Roland (37) z Kežmarku, který pracuje v hotelu na Štrbském Plese. „Já bych to nedělal. Lidi to odradí,“ dodal.

Na Kriváni zasáhl blesk dva turisty, jeden zemřel

Evropa

Ředitel Správy Tatranského národního parku (TANAP) Pavol Majko před časem avizoval zpoplatnění působení komerčních fotografů a organizátorů sportovních akcí na území národního parku.

Platit by tak měli například také novomanželé, kteří si chtějí pořídit profesionální svatební fotografie z Vysokých Tater.

Anketa

Byli byste ochotni platit vstup do národních parků?
Ano
43,8 %
Ne
56,2 %
Celkem hlasovalo 3927 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám