Hlavní obsah

Na Kriváni zasáhl blesk dva turisty, jeden zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Blesk zasáhl v pondělí dva polské turisty na hoře Kriváň ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Horská záchranná služba (HZS) na sociální síti informovala, že jeden člověk zemřel, další byl hospitalizován a je ve stabilizovaném stavu.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hora Kriváň ve Vysokých Tatrách

Článek

Zraněný Polák utrpěl po pádu způsobeném tlakovou vlnou vážné zranění hlavy a necítil končetiny.

„Při náhlé změně počasí byli na túře zasaženi bleskem dva polští turisté. Podmínky na horách umožnily nasazení letecké techniky, proto byl požádán o součinnost vrtulník,“ uvedli horští záchranáři. „Jedna zraněná osoba byla vrtulníkem transportována do popradské nemocnice,“ dodali horští záchranáři.

Druhý turista, kterého blesk zasáhl přímo, utrpěl zranění neslučitelná se životem.

„Přítomná lékařka konstatovala smrt. Tělesné pozůstatky 33letého muže z Polska byly transportovány vrtulníkem na Štrbské Pleso a odtud terénním vozidlem do Starého Smokovce,“ uvedli horští záchranáři.

HZS upozorňuje turisty, aby před túrou sledovali vývoj počasí. „V letních měsících se výrazně zvyšuje bouřková činnost. Doporučujeme, aby návštěvníci na túry nastupovali v brzkých ranních hodinách,“ dodala horští záchranáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám