Hlavní obsah

Švédsko žádá reakci NATO na ruské čachry s GPS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruské zásahy do signálu GPS v Pobaltí, které trvají už několik měsíců, vadí Švédsku. Šéfka švédského námořnictva Ewa Skoog Haslumová požaduje, aby se situací začalo zabývat NATO. Navrhuje, aby alianční válečné lodě pluly blíže nákladním, díky čemuž se jejich posádky budou cítit bezpečněji.

Foto: Profimedia.cz

Ewa Skoog Haslumová

Článek

„Co se týká vojenských úkolů, nejsme postiženi, protože nezávisíme na GPS. Vytváří to však nezabezpečenou oblast. A když je v oblasti nejistota, roste pojistné,“ uvedla Haslumová v pondělí na washingtonské konferenci americké Námořní ligy o bezpečnosti na moři, ve vzduchu a ve vesmíru.

Uvedla několik důvodů, proč je pozměňování souřadnic GPS problémem. Lodě nedostávají informace o své poloze, což ohrožuje bezpečnost plavby, neboť se posádka může dostat mimo obvyklé plavební trasy. Aby se posádky nemusely vypořádávat s problémem, že dostávají špatné údaje GPS, vypínají zařízení, kterým lodě automaticky hlásí svou polohu.

Přibývá falešných GPS signálů v oblastech bojů. Letadla se mohou ocitnout ve vzdušném prostoru jiného státu

Blízký a Střední východ

„Lodě duchů“

To může být i jeden z účelů rušení signálu. Bez zapnutého zařízení hlásícího polohu není hned jasné, co je která loď zač a co dělá v Baltském moři. Snáze pak proklouznou lodě, které systém vypínají, aby se o jejich poloze nevědělo, což je třeba případ ruských tankerů nebo nákladních lodí vezoucích zboží, na které jsou uvaleny sankce.

Haslumová si stěžovala, že těchto „lodí duchů“ je stále víc.

Rušení a přepisování signálu GPS se dává do souvislosti s ruskou základnou v Kaliningradu, kde by měl být umístěn systém pro radioelektronický boj Tobol. „Rusko se velmi snaží na poli elektronického boje. Pravidelně zasahuje do signálu GPS na rozsáhlém území jak v Rusku, tak v sousedních zemích,“ uvedl Erik Kannike z estonské softwarové společnosti SensusQ. Systémy Tobol jsou rozmístěny v deseti městech a jedním je právě Kaliningrad.

V Pobaltí a Polsku jsou zaznamenány četné výpadky GPS signálu. Stojí za nimi Rusko

Evropa

Rusko dokonce loni v dubnu zkoušelo tento systém použít k rušení signálu sítě Starlink, napsal časopis Newsweek.

„Myslím si, že bezpečnost je teď zajištěna jen přítomností (sil NATO),“ uvedla Haslumová. Serveru DefenceOne vysvětlila, jak by pomoc měla vypadat: „Být blíž k obchodním lodním, aby se taky cítily v bezpečí.“

Rusko elektronicky zaútočilo na letoun britského ministra obrany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám