Hlavní obsah

Hitler, a Žid? Lavrov oživil starý blábol, naštvaní Izraelci si podají ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské politiky rozhořčilo nedělní prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten v rozhovoru pro italskou televizi RAI hovořil o Ukrajině i o židovském původu prezidenta Volodymyra Zelenského. Neodpustil si větu o tom, že nacistický diktátor Adolf Hitler měl údajně židovskou krev a že mezi největšími antisemity jsou právě sami Židé.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid

Článek

„Takový komentář je neodpustitelný a skandální. Hrozný historický omyl, za který očekáváme omluvu,“ pustil se do kritiky Lavrova jeho izraelský protějšek Jair Lapid.

„Židé sami sebe během holokaustu nevraždili. Nejnižší forma rasismu vůči Židům je tvrzení, že si Židé mohou za antisemitismus sami,“ pokračoval Lapid.

Lavrov prohlásil, že to, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. „Zelenskyj je Žid? Hitler byl také židovského původu. Největší antisemité jsou právě Židé,” prohlásil Lavrov.

Konspirační teorie o tom, že Adolf Hitler měl židovské předky, což ho mělo motivovat k antisemitským postojům a vraždám přibližně šesti milionů Židů v průběhu druhé světové války, jsou nepravdivé a historikové je v minulosti opakovaně vyvraceli.

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Zahraniční
Hitlerův „židovský původ”
Podle jedné z teorií měla být údajná Hitlerova babička či prababička pochována na židovském hřbitově v Polné na Jihlavsku. V 19. století tam žily dvě židovské rodiny s příjmením Hüttler. Jedna z nich se později odstěhovala do Rakouska. Hitler se narodil v roce 1889 ve městě Braunau am Inn v Horním Rakousku, a tak mohlo vzniknout domnělé spojení. Původní doložená forma jména Hitlerových německých předků je přitom Hiedler.
Druhá teorie staví na tom, že Hitlerův otec Alois byl veden jako nemanželský a není jasné, s kým ho diktátorova babička Maria Schicklgruberová měla. Spekuluje se o jakémsi bohatém Židovi, jakékoliv důkazy ale chybějí.
V roce 2010 se také objevila studie zkoumající sliny žijících Hitlerových příbuzných, podle které se v jejich DNA objevuje chromozom haplotypu E1b1b1, který je typický pro obyvatele severní Afriky a částečně se vyskytuje též u aškenázských Židů. Nezvratný důkaz, který by dovolil tvrdit, že Hitler byl Žid, to ale není.

Velvyslanec jde na kobereček

Lapid podle listu The Times of Israel reagoval tak, že si předvolá ruského velvyslance Anatolije Viktorova k „ne úplně snadné konverzaci“. Viktorov má objasnit Lavrovův komentář.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lapid ale není jediným izraelským politikem, který Lavrovovu rétoriku ostře kritizoval. Ministr komunikace Jo’az Hendel označil slova ruského politika jako blud, kterým si Rusko ospravedlňuje hrozivé věci, které páchá na Ukrajině.

„Abych to upřesnil: Hitler neměl židovskou krev, a co páchá Rusko na Ukrajině, je nehorázné. Bagatelizaci holokaustu nejsem schopen akceptovat. Nic bychom neměli srovnávat s činy nacistů,“ uvedl Hendel.

Šéf izraelského památníku obětem holokaustu Jad Vašem Dani Dajan reagoval slovy, že nejvyšší ruský diplomat „naprosto chybným tvrzením, že byl Hitler židovského původu, učinil z oběti zločince”. Dajan také nesouhlasí s označováním Ukrajinců za nacisty, protože je to „překrucování významu tohoto slova a poškozování obětí nacismu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám