Hlavní obsah

Ve Švýcarsku si došlápnou i na oslavy v rodinách, návštěvy se budou muset hlásit

Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Domácí večírek nebo i jen večeře pro pár známých? Ve švýcarské Ženevě budou muset lidé hlásit úřadům i tyto čistě soukromé akce, uvádí server en24news.com s odkazem na švýcarskou televizi RTS. Další detaily jako počet lidí, od kterého bude povinné nahlášení, upřesní vláda ženevského kantonu ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženeva je jedním z nepostiženějších kantonů, co se týče množství nakažených covidem-19. Místní úřady vyjádřily ve čtvrtek znepokojení nad nárůstem počtu infikovaných, od té doby se navíc zdvojnásobil denní nárůst.

Příští týden místní vláda vyhlásí další opatření v boji s virem. Zaměří se zejména na setkávání lidí v soukromí, vzhledem k tomu, že právě ta jsou zodpovědná za tři čtvrtiny všech nakažených.

„Při setkáních lidé nedodržují odstup, protože se znají. Pokud se neukázníme zavedením pravidel, která budou tentokrát povinná a nepůjde jen o doporučení, vždy budeme mít ohniska nákazy právě z tohoto typu setkání,“ říká státní rada pro zaměstnanost a zdravotnictví Mauro Poggia.

Švýcarsko zařadilo ČR na seznam rizikových zemí, zavádí karanténu

Evropa

Poggia upřesnil, že půjde o „povinnost oznámit úřadům podobná setkání od určitého počtu lidí. Bude také možné kontrolovat, ať už v době akce, či po ní, jaké ochranné opatření hostitelé zavedli. Pokud zjistíme, že dva či více lidí, kteří byli pozitivně testování, se potkali přesně na té které akci, její organizátor to bude muset vysvětlit“.

Obyvatel Ženevy, který bude chtít uspořádat rodinou večeři, oslavu či si dát s přáteli skleničku, tak bude muset svůj záměr oznámit úřadům přes webové stránky, kde uvede kontaktní informace všech účastníků, upřesní typ setkání a jaká ochranná opatření zavedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám