Hlavní obsah

Útoky na Krymu budou pokračovat. Mají vyvolat chaos a vytlačit Rusy

– Washington

Útoky na ruské pozice a zařízení na Krymu jsou součástí ukrajinské ofenzívy vedené na jihu země, jež má za cíl vytlačit Rusy z Chersonu a dalších oblastí na západním pravém břehu Dněpru, uvedl v analýze washingtonský Institut pro studium války (ISW). Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že cílem je vyvolat chaos v ruských silách a že přijdou další útoky.

Foto: Repro Twitter

Na Krymu vybuchl sklad munice

Článek

Výbuchy ve skladu munice, v trafostanici Džankojskij Distrikt a na letišti u Gvradijského způsobily značné škody a významně postihly logistiku ruských vojsk.

Úprk Rusů z Krymu pokračuje. Přes Kerčský most projel rekordní počet aut

Evropa

Železniční uzel Džankoj je klíčový pro zásobování ruských okupačních jednotek v Chersonu, kam nevede jiná trať. Kříží se tam dvě tratě vedoucí z Krymu na území Ukrajiny - jedna míří na severozápad do Chersonu, druhá do Melitopolu v Záporožské oblasti.

Po explozích ruské úřady dočasně přerušily osobní dopravu z Ruska přes okupovaná území na obsazený Krym. Krymský premiér Sergej Aksjonov uvedl, že tratě už opraveny byly, ale provoz na nich se teprve obnoví.

Ukrajinci už dříve podnikli několik útoků na část trati vedoucí z Džankoje do Chersonu. Neustále také útočí na tři mosty přes Dněpr na jihu země, aby zkomplikovali zásobování ruských jednotek na pravém břehu.

Další exploze na Krymu. Nad vojenským letištěm u Simferopolu stoupá dým

Evropa

Cílem je vyvolat chaos v ruských jednotkách

K aktuálním útokům se Kyjev nepřihlásil, ale vysoký ukrajinský představitel řekl listu The New York Times, že šlo o akci elitní ukrajinské jednotky působící za frontou v týlu nepřítele. Oficiálně to však nikdo nepotvrdil, byť ukrajinský prezident v létě avizoval ofenzívu na jihu, která zahrnuje i Krym.

Možné zapojení Ukrajinců naznačil také poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Naší strategií je zničit (ruskou) logistiku, zásobovací linie a sklady munice a další vojenské objekty. Vytváří to chaos v jejich vlastních silách,” řekl Podoljak listu The Guardian.

„Rusko tak trochu učilo každého, že protiofenzíva vyžaduje obrovské množství lidské síly jako obří pěst a jde jen jedním směrem, ale ukrajinská protiofenzíva vypadá úplně jinak. Nepoužíváme taktiku 60. a 70. let minulého století," vysvětlil Podoljak.

Byla to sabotáž, tvrdí Rusko o explozi muničního skladu na Krymu

Evropa

Naznačil také, že zřejmě nešlo o poslední útoky. „Jistě bych souhlasil s ruským ministerstvem obrany, které předpovídá více incidentů tohoto druhu v příštích dvou třech měsících. Myslím, že budeme moci vidět více takovýchto událostí. Krym okupovaný Rusy je o explozích ve skladištích a vysokému riziku úmrtí vetřelců a zlodějů,” dodal poradce.

Rusko mluví o možné sabotáži, třeba výbuch na letišti Saki z minulého týdne ale označilo za výsledek porušení protipožárních předpisů. Podle Podoljaka ani na Saki nešlo o žádnou náhodu.

Satelitní snímky ruské základny na Krymu ukazují rozsáhlé škody

Evropa

Západní podpora bude pokračovat 

Útok na anektovaný Krym podle ISW nijak neoslabí podporu Západu ani dodávky západních zbraní. K tomuto útoku nebyly podle analýzy institutu použity, protože cíl leží mimo dosah raket dodaných z USA.

Útoky na Krymu navíc nejsou vedené v rozporu se závazkem nepoužívat Západem dodané zbraně k útokům na území Ruska. Krym je sice od roku 2014 připojen k Ruské federaci, ale šlo o nezákonnou anexi a Západ ji neuznává.

Ukrajinci mají právo útočit na Krym, řekl britský ministr

Evropa

Spojené státy uvedly, že dodávané zbraně jsou určené k osvobození všech okupovaných území. Zopakoval to minulý týden tajemník amerického ministerstva obrany Colin Kahl.

Po explozi na letišti Saki se britský ministr obrany Ben Wallace vyjádřil, že Ukrajina má právo na Krymu útočit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám