Hlavní obsah

Útok na muniční vlak zastavil dopravu z Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Úspěšný ukrajinský útok na vlak s municí v Chersonské oblasti zřejmě přerušil vlakové spojení mezi anektovaným Krymem a nově okupovanou Chersonskou oblastí, uvedla ve středu britská vojenská rozvědka.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruské obrněné vozidlo v Chersonu

Článek

O jaký útok mělo jít, britská rozvědka neuvedla. Vlak s municí a asi 40 vojenskými vozidly byl zničen americkými raketami systému HIMARS v noci na 30. července, napsal Euromaiden Press. Podle náčelníka oděské vojenské správy Serhije Bratčuka při útoku zahynulo 80 ruských vojáků a 200 jich utrpělo zranění.

Další výbuch byl podle týdeníku Newsweek zaznamenán v pondělí, když ruští vojáci vykládali munici z vlaku u Kalančaku, který tam dorazil v neděli. Výbuch byl zaznamenán v 11:20, vlak poté zamířil zpátky na Krym.

Příčina této exploze jasná není, ale mohlo ji způsobit kladení dýmové clony, které mělo zabránit ostřelování vlaku z raketometů HIMARS, nebo neopatrné nakládání s municí.

Přerušené spojení

Podle britské rozvědky je nepravděpodobné, že by po útoku zůstala trať průjezdná. I když se ji zřejmě podaří opravit během pár dní, ukazuje to, jak křehké je spojení mezi Krymem a Chersonskou oblastí.

Ukrajina opět zasáhla most v okupovaném Chersonu, jezdit se po něm nedá

Evropa

Z Krymu vedou na Ukrajinu z železničního uzlu Džankoj na severu poloostrova dvě tratě. Jedna na severovýchod do Melitopolu a dál do Záporoží, druhá pak severozápadně přes Armjansk do Chersonu, která není spojena s žádnou další tratí. Do Chersonu vedou už jen tratě po pravém břehu Dněpru, ale ty nemají Rusové pod kontrolou.

Cherson navíc leží na druhém břehu Dněpru a všechny tři mosty přes tuto řeku na jihu byly poškozeny, nejvíce pak silniční u Antonivky, který zůstává neprůjezdný.

Rusové tu proto zřídili přívoz a podle některých zpráv i pontonový most, u něhož ale není jasné, zda je v provozu. Nouzová řešení jsou však určena především pro dopravu vojáků, vojenské techniky a zásob pro armádu.

Rusové zřejmě postavili v Chersonské oblasti provizorní mosty, tvrdí Británie

Evropa

Britská rozvědka z toho usuzuje, že v oblasti, kde boje pokračují, nastane nedostatek potravin a budou stoupat počty civilistů, kteří se odtud pokusí odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám