Hlavní obsah

Rusové zřejmě postavili v Chersonské oblasti provizorní mosty, tvrdí Británie

Kyjev/Londýn

Ruské jednotky pravděpodobně postavily v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny dva provizorní mosty a spustily na řece Dněpr převoz. Snaží se tím kompenzovat ztrátu tří klíčových mostů, které poničila ukrajinská armáda, informovalo v sobotu ráno britské ministerstvo obrany.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Pohled na Antonivský most v Chersonu zasažený přesnými střelami HIMARS. Kvůli rozbombardované vozovce a narušené statice je pro Rusy nepoužitelný.

Článek

Podle něj se Rusko snaží posílit kontrolu nad okupovaným územím a ustanovit tam civilní orgány, jejichž úkolem je uspořádat referendum o připojení těchto oblastí k Rusku.

Ve své čtvrteční analýze britské ministerstvo obrany informovalo, že ukrajinské dělostřelectvo poškodilo svými útoky tři strategické mosty na řece Dněpr, a tím téměř odřízlo město Cherson od dalších oblastí okupovaných ruskou armádou.

Rusové útočí na Bachmut, brání se u Chersonu

Evropa

„V Chersonské oblasti ruské síly velmi pravděpodobně postavily dva pontonové mosty a spustily převozní systém, čímž reagovaly na fakt, že okolní mosty byly poničeny při nedávných útocích,“ uvedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Podle něj se Ukrajincům podařilo odrazit několik menších útoků na frontové linii v Doněcku.

Ukrajina chystá protiútok

Rusko se podle Londýna také snaží posílit kontrolu nad civilním obyvatelstvem žijícím na okupovaných územích. „Ruskem dosazené úřady jsou velmi pravděpodobně pod rostoucím tlakem Moskvy, aby konsolidovaly kontrolu nad oblastí a později v letošním roce uspořádaly referenda o připojení k Rusku,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Ukrajinští činitelé tento týden podle serveru The Guardian oznámili, že začala operace s cílem osvobodit Cherson. Ruské jednotky vyzvali, aby město opustily, vzdaly se, nebo se připravily na to, že budou zničeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám