Hlavní obsah

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Turecké útočné drony Bayraktar TB2 byly na počátku války jedním ze symbolů úspěšné obrany Ukrajiny proti ruskému vpádu, kdy pomáhaly ničit vojenské kolony okupantů. Nenahraditelnou službu poskytly i při ničení ruských lodí a dobytí Hadího ostrova. Nyní však už nasazovány nejsou, Rusům se totiž daří rušit signál jejich navigace.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinou využívaný dron Bayraktar s odmontovanými křídly

Článek

Drony Bayraktar TB2 se v posledních asi dvou týdnech nenasazují. Tuto informaci získaly Novinky od zdroje obeznámeného s využitím techniky na Ukrajině.

Rusům se daří tyto drony rušit, nejsou totiž autonomní. Podobně jako americké MQ-1 Predatory a jejich následovníci MQ-9 Reapery se řídí na dálku, když posádky sedí v bezpečí v týlu.

Ve srovnání s prvními měsíci války je nyní ruský systém elektronického boje a protivzdušné obrany lépe organizovaný a rozmístěný v poli
Samuel Bendett, Středisko pro námořní analýzy

K tomu, že jsou Rusové nově schopni bayraktary rušit, mohlo přispět i to, že se dostali k některému ze sestřelených kusů. Uváděli například, že dva byly zničeny 25. dubna asi 170 km od Brjansku, kde zřejmě předtím zapálily sklady Transněftu.

Turecké drony Bayraktar zapálily sklady nafty v Brjansku, tvrdí ruská média

Evropa

Rusové zlepšili protivzdušnou obranu

Klesající počet útoků dronů ze strany Ukrajiny vysvětlil serveru Business Insider analytik z amerického Střediska pro námořní analýzy (CNA) Samuel Bendett, který se věnuje bezpilotním a robotickým systémům: „Ve srovnání s prvními měsíci války je nyní ruský systém elektronického boje a protivzdušné obrany lépe organizovaný a rozmístěný v poli.“

V prvních dnech války patřily úspěšné zásahy dronů proti ruským obrněným zásobovacím kolonám k nejčastěji zveřejňovaným videím z války na Ukrajině a o bayraktaru dokonce vznikla oslavná píseň.

Chytlavá ukrajinská píseň oslavuje turecké drony

Zahraniční

Od té doby se však situace změnila, dodal Bendett: „Drony byly schopné hrát důležitou roli, protože Rusové byli pomalí při zabezpečení jednotek systémem protivzdušné obrany.“

Nyní však Rusové podle něj pomocí systémů včasné výstrahy dostávají informace o dronech včas a ruší jejich komunikaci. V oblasti bojů nasadili rušicí systém Krasucha S4.

Tento systém Rusové nasadili už v prvních dnech války, tehdy ho však ruští vojáci pod tlakem ukrajinské obrany opustili.[celá zpráva]

Podle specializovaného serveru Inisde Unmanned Systems Rusové rozmístili v oblasti řadu rušicích systémů, které dokážou rušit i signál GPS. Ukázalo se, že zejména z rukou vypouštěné drony RQ-11B Raven jsou na rušení velmi citlivé.

O ústupu od dronů také svědčí malý zájem Ukrajiny o pořízení větších a dražších amerických dronů Gray Eagle. Ukrajinští piloti varovali, že by mohly být sestřeleny už při první misi nad Donbasem.

Když se totiž Rusové zaměřili na dobytí Donbasu, soustředili tam nejen velké pozemní síly, ale také prostředky protivzdušné obrany, které pokrývají celé bojiště i týlové zásobovací cesty, což Ukrajincům ztížilo možnost používat drony.

Rusové se zlepšili. Drony už jsou Ukrajincům skoro na nic

Evropa

Rusové se také zřejmě naučili drony Bayraktar TB2, které jsou menší než letadla, lépe poznávat na stínítkách radarů.

 Úspěchy Bayarktarů TB2

Vyřadit z boje právě bayraktary bylo však hlavní snahou Rusů, právě protože se staly symbolem ukrajinského odporu a připsaly si také nemalé úspěchy, i když největší až v květnu a červnu při útocích na ruské lodě.

Podle vojenského blogu Oryx, monitorujícího ztráty na bojišti pomocí fotografií zničené techniky, zlikvidovaly bayraktary šest bojových vozidel pěchoty, pět tažených houfnic, jeden salvový raketomet, dva systémy protivzdušné obrany děla, několik aut se zásobami, dva zásobovací vlaky, deset vrtulníků a šest lodí.

Nebezpečné byly zejména pro rychlé hlídkové čluny třídy Raptor, které zničily tři. Zřejmě také bayraktar napomohl k potopení raketového křižníku Moskva, protože na sebe přitáhl pozornost protivzdušné obrany.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

Server EurAsian News uvádí, že Rusko se na boj s drony připravovalo už několik let, zejména po útocích dronů na syrskou základnu Hmimín. Nebezpečnosti bayraktaru si Rusové byli vědomi od chvíle, kdy je Turci dodali libyjské vládě v Tripolisu pro boj s Libyjskou národní armádou polního maršála Chalífy Haftara, který i kvůli jejich nasazení musel ustoupit od plánu dobýt Tripolis.

Jak mohou být účinné, se ukázalo i v konfliktu o Náhorní Karabach mezi Ázerbájdžánem a Arménii, kteří Azerové vyhráli i díky tomu, že byli schopni ze vzduchu ničit nepřátelskou obrněnou techniku a Arméni nedokázali čelit dronům TB2.

V Náhorním Karabachu padlo už 150 vojáků, Macron a Pašinjan odsoudili turecké vměšování

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám