Hlavní obsah

Ukrajinský prapor v Charkovské oblasti dosáhl hranic s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Jedna z jednotek ukrajinské teritoriální obrany v Charkovské oblasti vytlačila ruské síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem, oznámil v pondělí list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. U Charkova ukrajinské jednotky před několika dny přešly do protiútoku a osvobodily řadu obcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pane prezidente, dokázali jsme to, jsme tady, hlásí ukrajinský voják Zelenskému dosažení hranic s RuskemVideo: Reuters

 
Článek

„Hlásím, že 227. prapor 127. brigády sil územní obrany dosáhl hranice na demarkační linii se zemí okupantů. Došli jsme sem, pane prezidente, jsme tu, jsme na hranicích,“ hlásí v natočeném videu jeden z vojáků ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému.

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Evropa

Deník poznamenal, že voják zřejmě omylem uvádí, že video bylo natočeno 15. dubna, a ne května.

Foto: Novinky

Měsíc po začátku ruské invaze donutila ukrajinská armáda ruské velitele vzdát se postupu na Kyjev a nyní vytlačuje Rusy také od druhého největšího ukrajinského města Charkova.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda získala zpět vesnici na předměstí Charkova, zůstaly v ní ruské tanky a letadla

Aktuálně probíhá ukrajinská protiofenziva u města Izjum, které je v držení Rusů.

Z Izjumu chtěly ruské síly postupovat na jihovýchod, obsadit Slovjansk a Kramatorsk a odříznout obránce Donbasu. Nyní Rusové útočí u města Severodoněck.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Výměna velitele teritoriální obrany

Zelenskyj v neděli jmenoval svým výnosem nového velitele sil územní obrany.

Jurije Halaškina v této funkci vystřídal generálmajor Ihor Tancjura, který dosud byl náčelníkem štábu pozemních sil. Prezident Zelenskyj jej na počátku měsíce vyznamenal za osobní odvahu při obraně Ukrajiny.

Důvod změny velitele nebyl uveden. Síly územní obrany vznikly na Ukrajině na počátku letošního roku, připomněl list Kommersant.

Reklama

Výběr článků

Načítám