Hlavní obsah

Ukrajinci překročili trať na Bachmut. Rusům komplikují zásobování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci ohrožují ruské zásobování u Bachmutu, když mírně postoupili jižně od města u Kliščijivky. Ruské jednotky se brání už přímo u železniční tratě z Bachmutu do Horlivky, uvedl Institut pro studium války (ISW). Severně od Kliščijivky a u Andrijivky dokonce Ukrajinci dokázali trať překročit.

Foto: ISW, Novinky, Mapy.cz

Situace u Bachmutu

Článek

Jeden ze směrů ukrajinského útoku vede jižně od Bachmutu směrem na Kliščijivku a Andrijivku. Tam se Ukrajinci soustředí na přetnutí ruských zásobovacích cest do Bachmutu z Horlivky, jež se nachází jižně od Bachmutu.

Už koncem léta se Ukrajinci v Kliščijivce dostali k železniční trati, která se okrajem dotýká této vesnice. V neděli a v pondělí dále postoupili, oznámil ukrajinský generální štáb.

Jejich postup je malý, v řádech desítek metrů, ale nyní se už bojuje přímo u tratě, kde se ruští vojáci zakopali.

Neochabujte ve svém úsilí, vzkázal Zelenskyj na pražský summit

Domácí

Ukrajinci se u Andrijivky pokusili trať i překročit, což se jim povedlo, jak ukazují geolokované záběry. Postupovali stromořadím, ale pak se dostali pod minometnou palbu vedenou z boku.

„Jižně od Arťomovsku (ruský název Bachmutu) pokračují boje o obce Kliščijivka, Andrijivka a Kurdjumivka. Protivník se nevzdává pokusů postoupit přes trať. Je to marné. Stejně jako snaha dostat pod plnou kontrolu Andrijivku a Kliščijivku, nepodařilo se mu prorazit ani u Kurdjumivky,“ uvedl ruský kanál na Telegramu Dněvnik děsantnika.

Tyto boje ale znemožňují Rusům používat trať, jejíž svršek je pod palbou a místy už vážně poškozený, jak ukazuje video na ruském telegramovém kanálu Vojenkory russkoj věsny.

Vzhledem k tomu, jak blízko se Ukrajinci dostali k trati, nemohou Rusové k zásobování Bachmutu používat ani paralelní asi dva kilometry vzdálenou silnici, jež vede stejně jako trať do Horlivky. Jednotky okupantů u Bachmutu tak mohou být zásobovány jen z východu po silnici.

Ukrajinci postupují na Bachmut i od západu, přiznal ruský telegramový kanál výsadkářů Kryljatyje: „Nepřítel provedl úspěšný protiútok u Chromove a na Bohdanivku.“

I další ruské kanály jako Dněvnik desantnika infromovaly o bojích severně od Bohdanivky a Chromove.

Rusové přesunuli výsadkáře na jih, vojáky nerotují. Proto Ukrajinci uspěli u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Těžké chvíle pro Ukrajince. Poučení Rusové na východě rozjeli rozsáhlou ofenzivu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám