Hlavní obsah

Neochabujte ve svém úsilí, vzkázal Zelenskyj na pražský summit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý ve videoprojevu k účastníkům parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy apeloval na boj proti ruské propagandě i pokračování dodávek zbraní napadené Ukrajině. Summit se koná v Praze, jde o druhý ročník.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Parlamentní summit Krymské platformy v Praze

Článek

Vznik Krymské platformy inicioval v roce 2021 právě Zelenskyj s cílem obnovit územní celistvost Ukrajiny v reakci na ruskou okupaci Krymského poloostrova. Ukrajinský prezident v úterý poděkoval České republice a lidem za uspořádání kongresu. Podle něj jde o způsob, jak zapojit mezinárodní společenství do řešení konfliktu.

„Čím více národů půjde s námi, tím rychleji dokážeme ukončit agresi Ruska,“ dodal s tím, že přijatelná bude pro Ukrajinu „pouze úplná deokupace“ jejího území.

„Chci vás poprosit o jednoduchou věc, neochabujete ve svém úsilí a bojujte proti ruské propagandě,“ vyzval Zelenskyj, který by si vedle zničení ruské logistiky přál podniknout i kroky k omezení obcházení sankcí. Apeloval i na pokračování dodávek zbraní a munice.

Rusko se chystá na dlouhou válku, vojenský rozpočet stoupne o dvě třetiny na šest procent HDP

Válka na Ukrajině

„Přítomnost Černomořské flotily vytvářela iluzi, že nad Ruskem se nedá zvítězit. Iluze byly zničeny, Černomořská flotila již nemůže operovat na velké části Černého moře,“ připomněl ukrajinský prezident dílčí úspěchy své země při protiofenzivě.

Zmínil, že se ukrajinská armáda snaží přerušit ruské zásobovací cesty, aby mohla získat kontrolu nad celým Krymem.

K účastníkům summitu, který začal v pondělí slavnostní večeří na Pražském hradě, promluvili na úvod předsedové obou parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Promluvil také předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk, který se vyslovil pro zpřísnění sankcí vůči Rusku agrese a signál podpory právního státu a mezinárodních norem.

Vystoupil také český premiér Petr Fiala (ODS). „Mé odhodlání pomáhat Ukrajině je stále stejně silné,“ řekl a připomněl podporu, kterou se ČR Ukrajině snaží poskytovat.

Podobně jako Zelenskyj vzpomněl Fiala i na osud krymských Tatarů. „Jedná se o naši společnou budoucnost, pro Evropu, Krym i Ukrajinu,“ uzavřel premiér.

Vedle většiny zemí Evropské unie se summitu, který hostí pražské Kongresové centrum, účastní i zástupci Velké Británie či Kanady. Představitelé dalších států, jako jsou USA či Japonsko, se zapojí formou videokonference.

První ročník se konal loni v Záhřebu. Rusko, které loni Ukrajinu napadlo, vnímá iniciativu jako nepřátelskou akci.

Rusko nasadilo u Verbove termobarické plamenomety

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám