Hlavní obsah

Rusové přesunuli výsadkáře na jih, vojáky nerotují. Proto Ukrajinci uspěli u Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci zajišťují nově získané pozice u Andrijivky a Kliščijivky jižně od Bachmutu, uvedl ukrajinský generální štáb. Podle britské rozvědky přispělo k ukrajinskému postupu stažení ruských výsadkářů do Záporoží k Melitopolu.

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

Zničená Andrijivka

Článek

„Nedávný přesun ruských vzdušných výsadkových sil z Bachmutu do Záporoží na jihu Ukrajiny zřejmě oslabil ruskou obranu kolem Bachmutu, uvedla ve středu britská rozvědka

Zmínila význam dobytí obou vsí. „Taktický úspěch přibližuje ukrajinské síly blíže k silnici T 0513 (z Bachmutu přes Opytne a Odradivku do Horlivky – pozn. red.), což je jedna z hlavních zásobovacích cest do Bachmutu od jihu.“ Britská rozvědka nicméně poznamenala, že tuto silnici i západněji položenou trať dotýkající se okraje Kliščijivky Rusové stále drží.

Institut pro studium války už dříve uvedl, že v Záporožské oblasti byly pozorovány jednotky z 83. samostatné vzdušné výsadkové brigády, které bránily Bachmut.

Druhým důvodem byla podle britské rozvědky skutečnost, že ruské velení nestřídalo vojáky v poli. „Absence pravidelné rotace jednotek je jedním z nejdůležitějších faktorů přispívajících k nízké morálce Rusů.“

V bojích u Andrijivky padl šéf elitní ruské jednotky

Válka na Ukrajině

Podle sdělení ukrajinského generálního štábu se Rusům nezdařilo oblasti dobýt zpět. „Ukrajinské díly úspěšně odrazily nepřátelské útoky v oblasti západně od Zajceva. Nepřítel se pokusil získat zpět ztracené pozice severovýchodně od Andrijivky bez úspěchu,“ uvedl ukrajinský generální štáb ve středu večer. Zmínil, že na celou oblast okolo Bachmutu, asi na 20 obcí, podnikli Rusové útoky ze vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám