Hlavní obsah

Těžké chvíle pro Ukrajince. Poučení Rusové na východě rozjeli rozsáhlou ofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky pokračují ve vlně útoků na východě Ukrajiny. Útočí u Avdijivky, které hrozí obklíčení, dále u Kupjansku, Lymanu a Bachmutu i u Marjinky a Šachtarskeho, oznámil ve čtvrtek v ranní svodce ukrajinský generální štáb. Podle něj došlo za poslední den k 95 střetům a útočící ruské jednoty se dařilo odrážet.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Kouř stoupající od Avdijivky pozorovaný z Doněcku

Článek

Počet útoků za den je výrazně vyšší, než je průměr z poslední doby, poznamenal list Ukrajinska pravda. O intenzitě bojů svědčí i Ukrajinci uváděné množství nepřátelských ztrát. Rusové měli za den přijít o 990 vojáků, 42 tanků a 44 obrněných vozidel a 32 dělostřeleckých systémů. Tato čísla nejsou nijak ověřitelná a zřejmě jsou i nadsazená, ale jsou mnohem vyšší než ta uváděná v minulých dnech.

Velmi obtížná je pro Ukrajince situace v Doněcké oblasti u Avdijivky ležící severozápadně od Doněcku, která je v sevření ruských jednotek. Ve směru přímo na Avdijivku čelili Ukrajinci deseti útokům a dalším deseti pak východně od Stepného a jižně od Pervomajského. Podle ukrajinského generálního štábu citovaného Ukrajinskou pravdou ukrajinští vojáci „hrdinsky drží obranné linie“.

Avdijivka v sevření Rusů. Dokázali se poučit

Přesně směrované útoky zahájili Rusové po silné dělostřelecké přípravě z rána 10. října. Geolokované záběry ukazují, že ruští vojáci postoupili severozápadně od Avdijivky u Stepového a západně od Avijiva u Severného, uvedl Institut pro studium války (ISW) . Místa útoků ukazují, že Avdijivka je prakticky obklíčená.

Institut pro studium války napsal , že operace u Avdijivky ukazuje schopnost ruských sil se učit. Jeden z ruských velitelů uvedl, že se zaměřili na protibateriovou palbu. Na čele postupují ruské obrněné jednotky doprovázené pěchotou, tanky už nejsou nechány bez ochrany.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják na frontě v Doněcké oblasti pátrá na obloze po ruských dronech.

Ruský vojenský bloger Vožak Z na svém kanálu na Telegramu napsal: „Zaprvé mohutná dělostřelecká palba. Takovou jsem za celou válku neviděl. Zadruhé jasná spolupráce mezi štábem, útočnými skupinami, vzdušným průzkumem a dělostřelectvem. Nikdo nežene vojáky do mlýnku na maso. Šli jsme podél příkopu, narazili na palebné postavení a stáhli se.“ Podle něj už Rusové ovládli i Vodjane jižně od Avdijivky.

Ruské jednotky také útočí u Marjinky západně od Doněcku, kde Ukrajinci také čelili více než deseti útokům.

Ruské útoky na dalších místech na východě

„Ve směru na Bachmut ukrajinští obránci odrazili útoky Rusů v katastru obce Andrijivka. Ve stejné době ukrajinské obranné síly pokračují v útocích jižně od Bachmutu a uspěly v oblastech východně od Kliščijivky a Andrijivky. Na Lymanském směru obranné síly zadržují nástup nepřítele v katastrech Makijivky v Luhanské oblasti a Torske a v Serebrjanském lese v Doněcké oblasti. Tam ukrajinští obránci odradili 15 útoků,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Deseti útokům čelili i u Kupjansku, což ukazuje, že Rusové se nesoustředí jen na zajištění Doněcku, od kterého se snaží vytlačit zakopané Ukrajince, ale také se opět pokoušejí vést z několika směrů útoky, které směřují až na Slovjansk a Kramatorsk.

Foto: Reuters

Halda nábojnic od granátů do houfnice před ukrajinských vojákem potvrzuje tvrdost bojů v Doněcké oblasti.

Ukrajinci museli odrážet i útoky jihovýchodně od Vuhledaru na Šachtarske a Zolotou Nivu. Útok na Šachtarske je přitom veden do boku sil, které v létě po těžkých bojích postoupily od Velyke Novosilky podél řeky Mokri Jaly až do Urožajného, a zkrátili tak frontu.

Boje v Záporožské oblasti

Boje dál pokračují i v Záporožské oblasti, kde se Ukrajinci pokoušejí probít k Tokmaku. Ukrajinci odrazili ruský útok u Verbove a vylepšili si taktické postavení na Robotyne. ISW spekuluje, že jedním cílů ruské ofenzivy a na východě je snaha donutit Ukrajince přesunout jednotky do Robotyne na východ, což by zastavilo ukrajinský postup.

Rusko stupňuje útoky na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Ruské dělostřelectvo zasáhlo gymnázium v Nikopolu, čtyři mrtví

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám