Hlavní obsah

Protest proti Putinovi u ruských voleb: Desítky zatčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s ruskými prezidentskými volbami byly v neděli v různých ruských městech zadrženy desítky lidí, upozornil server OVD-Info, který se specializuje na monitorování zásahů policie. Opozice vyhlásila na nedělní poledne protestní akci Poledne proti Putinovi. Jde o nápad zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, k jehož naplnění po jeho smrti nabádala jeho vdova Julija.

Navalného příznivci stáli ve frontě u volebních místností.Video: Reuters

 
Článek

OVD-Info uvádí, že bylo v neděli bylo v souvislosti s volbami v 17 ruských městech zadrženo 74 lidí. Velká část zadržených je z Kazaně, policie ale zatýkala i v Moskvě, Petrohradě a dalších městech.

Část zatčených se provinila tím, že vyslyšeli výzvy účastnit se poledního protestu, ale policie zasahovala i mimo volební místnosti. Jedna petrohradská aktivistka měla být zatčena, když teprve vycházela z domu.

Pointou protestu mělo být, že Putinovi odpůrci dorazí do volebních místností v pravé poledne a následně budou volit proti Putinovi nebo vhodí neplatný hlas. Moskevská prokuratura na výzvy k protestu dopředu zareagovala varováním, že jde o neschválenou akci, která prý může narušit volební práva ostatních voličů, a tak za ni hrozí pět let vězení.

Tým Navalného spokojen

Spolupracovníci Navalného zveřejnili na kanálu YouTube záběry od volebních místností ve Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku a později i v západněji položených městech svědčící podle nich o tom, že kampaň proti režimu byla úspěšná.

Dlouhé fronty se kolem poledne vytvořily i před ruskými diplomatickými misemi v Británii, Francii, Španělsku či Itálii. Vdova po Navalném Julija Navalná se připojila k zástupu lidí čekajících před ruskou ambasádou v Berlíně. Část lidí v davu začala tleskat a skandovat její jméno.

„Akce dosáhla svých cílů. Ukázala, že existuje i jiné Rusko, že jsou lidé, kteří stojí proti Putinovi,“ řekl jeden z spolupracovníků Navalného Ivan Ždanov.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policista v Moskvě kontroluje voličku, která přišla v poledne odevzdat hlas.

Agentura AP k tomu ovšem poznamenává, že není možné určit, zda se lidé na videu opravdu účastní protestu, nebo prostě jen přišli volit. Volební účast je podle ní kolem poledne standardně nejvyšší.

Již v předešlých dnech voleb se objevily incidenty, kdy lidé na protest poškodili odevzdané volební lístky zelenou tekutinou a inkoustem. V jednom případě nejmenovaná žena polila volební urnu a plentu hořlavinou a zapálila je. Šlo však spíše o izolované incidenty.

Během prvních dvou dní voleb v Rusku dle vyjádření úřadů odvolilo 59 % voličů. Celkem může v Rusku volit 70–80 milionů lidí. V roce 2018 byla volební účast 67,5 %. Toto číslo ruští voliči překonali kolem třetí hodiny tamního času.

Noc dronů. Ukrajinci měli zasáhnout volební místnost, Rusové taktéž nezaháleli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám