Hlavní obsah

Rusové na Donbasu pokládají zákeřné „motýlí“ miny. Děti si je pletou s hračkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda kvůli ochraně obranné linie na Donbasu nasadila na Ukrajině do bojů protipěchotní miny PFM-1 a PFM-1S, uvedlo britské ministerstvo obrany. PFM-1 získaly kvůli svému vzhledu přezdívku „motýlí miny“ a v minulosti se staly pro svou nevybíravost velice kontroverzními.

Foto: Profimedia.cz

Protipěchotní miny PFM-1 svým vzhledem připomínají motýla

Článek

Rusko podle zprávy využívá miny především v okolí Doněcku a Kramatorsku. Ministerstvo upozorňuje na fakt, že PFM-1 mají potenciál způsobit rozsáhlé ztráty nejen v řadách ukrajinské armády, ale i mezi civilním obyvatelstvem.

PFM-1 se staly kontroverzními především během sovětské války v Afghánistánu, kde si vyžádaly velké množství obětí mezi dětmi. Svým tvarem i barvou totiž připomínaly dětské hračky.

Protipěchotní mina PFM má dvě varianty: PFM-1 a PFM-1S. Jejich jediným rozdílem je, že druhá varianta má samolikvidační mechanismus, který se aktivuje v časovém rámci od 1 do 40 hodin, a to v závilslosti na povětrnostních podmínkách. PFM-1S zároveň nelze pokládat ručně.

Rusko udržuje další vojáky u hranic s Ukrajinou, na frontě tvrdé střety

Evropa

Jakmile jsou miny odjištěny, nelze je deaktivovat. Ničeny jsou nejčastěji na místě pomocí odpálení menší nálože vedle miny.

Britské ministerstvo navíc upozorňuje, že je vysoce pravděpodobné, že zásoby min ze sovětské éry, které Rusko na Ukrajině začalo využívat, jsou vysoce nespolehlivé a nepředvídatelné. „To představuje hrozbu jak pro místní obyvatelstvo, tak pro odminovací operace,” uvádí ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám