Hlavní obsah

Turecko se domáhá více peněz od EU na uprchlíky

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje více peněz od EU na řešení uprchlické krize. Erdogan to řekl v pátek při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Istanbulu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Tayyipem Erdoganem na konferenci v istanbulu

Článek

„Je to především lidská odpovědnost Evropy, aby Syřanům poskytla větší a rychlejší pomoc,“ prohlásil Erdogan, jehož země má na svém území více než 3,6 milionu uprchlíků ze sousední Sýrie. Situace se v posledních týdnech vyhrotila poté, co dalších 400 tisíc lidí prchá ze severosyrského re­gionu Idlíb kvůli intenzivnímu bombardování syrským a ruským letectvem.

Merkelová připustila, že Turecko čelí velkému problému, a ujistila, že mu Německo pomůže při posilování jeho pobřežní stráže. Slíbila rovněž pomoc běžencům z Idlibu.

Němci přišli s novým plánem, jak přerozdělovat migranty. V4 je zase proti

Evropa

Otázka migrace dlouhodobě kalí vztahy Turecka s Německem i s EU, s níž Ankara před třemi lety uzavřela dohodu, jež výrazně zmírnila masovou migrační vlnu do Evropy. V posledním roce se ale příliv migrantů do Unie, konkrétně do Řecka z Turecka, opět zvýšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám