Hlavní obsah

Turecká firma Baykar bude vyrábět drony na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Ankara

Turecká zbrojovka Baykar Makina, která vyrábí drony včetně známého Bayraktaru TB2, zaregistrovala svou pobočku na Ukrajině. Dokonce už má koupené pozemky, aby tam postavila továrnu na výrobu dronů.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dron Bayraktar TB2 věnovaný Ukrajině

Článek

„Majitel společnosti Baykar založil na Ukrajině společnost. Ta si už pořídila pozemky a je připraven projekt továrny. Mají zájem to dotáhnout do konce, řekl ukrajinský velvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar agentuře RBC-Ukrajina. „Je to osobní závazek majitelů společnosti spustit produkci na Ukrajině,“ dodal.

Velvyslanec připomněl, že vláda už před týdnem schválila návrh bilaterální smlouvy o výstavbě továrny a předložila ho parlamentu k ratifikaci.

Bodnar zdůraznil, že tento krok má význam nejen politický, ale i praktický: „U významné části typů, které se budou vyrábět v této továrně, budou díly vyrobeny na Ukrajině. Mohou to být motory, náhradní díly, podvozky, mono hi-tech součásti.“

Ukrajinské motory pro turecké drony 

Smlouva o dodávkách ukrajinských proudových motorů AI-322F od firmy Ivčenko-Progress a Motor Sič pro turecké drony byla podepsána už loni v listopadu. Měly by se využívat v nových bojových dronech s nosností až 1,5 tuny. Dva turbovrtulové motory AI-450 pohánějí už nedávno vyvinutý dvoumotorový dron Akıncı s doletem až 7500 km schopný operovat ve výšce až 9 km, který už zařadila turecká armáda do výzbroje. Tento dron může případně pohánět i motor MS500 od firmy Motor Sič.

Ukrajinci dostali další útočné drony z Turecka

Evropa

Bojové drony Bayraktar TB2, které ovládají piloti na dálku, začala Ukrajina dostávat v červenci 2021. Do začátku války jich dostala dvě desítky a od jejího propuknutí zřejmě dalších padesát, uvedl časopis Newsweek s odvoláním na ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova. Používaly se s úspěchem ve válce. Ať už k odhalování a ničení ruských kolon nebo mobilních systémů protivzdušné obrany, či při útocích na Hadí ostrov. Ten se nakonec Ukrajincům podařilo dobýt zpět. V posledních týdnech se však příliš nepoužívají, protože Rusko posílilo protivzdušnou obranu a zřejmě už má velmi dobré možnosti, jak jim čelit.

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Evropa

Ukrajina však od firmy dostává i menší drony Bayraktr Mini určené k pozorování a průzkumu.

BEZ KOMENTÁŘE: Operační uskupení vojsk KachovkaVideo: Operační uskupení vojsk Kachovka

Turecko na Ukrajinu dodává i obrněná vozidla Kirpi. Na videu je v úterý ukázalo operativní uskupení Kachovka. Vidět je jich na něm nejméně dvanáct. Dvě brigády námořní pěchoty jich podle sdělení zástupce předsedy branně-bezpečnostního výboru ukrajinského parlamentu Juryje Mysagina dostaly už padesát a ještě jich má dorazit dalších 150.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám