Hlavní obsah

Ukrajinci dostali další útočné drony z Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na počátku války na Ukrajině se velká pozornost věnovala tureckým útočným dronům Bayraktar TB-2, které měly pomáhat ničit ruské obrněné kolony. Pak se o nich mluvilo v případě potopení raketového křižníku Moskva a po delší pauze až v první půlce května, kdy měly být použity k útokům na ruské lodě u Hadího ostrova. Podle analýzy zřejmě Turecko Ukrajině dodalo další, napsal list The Guardian.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci použili turecké drony Bayraktar TB2 v bojích u Hadího ostrovaVideo: AP

 
Článek

To, že se po prvních úspěších pomalu bayraktary vytrácely z centra pozornosti, je pochopitelné. Rusko oznámilo, že jich několik sestřelilo, a začalo být jasné, že ukrajinským silám, které jich měly asi dva tucty, pomalu docházejí.

V minulém týdnu ukrajinská armáda zveřejnila několik záběrů na tyto drony. Jeden měl zničit pozici ruského systému protivzdušné obrany 9A330 Tor skrytého u majáku. O den později byl zveřejněn záběr zásahu ruské výsadkové lodi, zřejmě třídy Serna (Projekt 11770). Další den následoval záběr zničení vrtulníků Mi-8 s ruskými vojáky.

Útoky okamžitě vyvolaly otázky, kde Ukrajina drony Bayraktar TB-2 vzala. Spekulovalo se, že Ankara je nebude Kyjevu chtít dál dodávat, analytička Amelia Smithová však dospěla k závěru, že Turecko na Ukrajinu poslalo další.

Na jednom zveřejněném videu z řídicí stanice Bayraktaru (ten ovládají operátoři na dálku) je uveden nejen kód řídicí stanice GCS 12, ale také číslo dronu T253, který záběry pořídil. Tato registrační značka se u předchozích dronů neobjevovala. Zato dron s touto značkou T253 vysledoval jeden uživatel Twitteru a uvedl, že 21. března se testoval za letu u tureckého Keşanu, kde se obvykle zalétávají.

Zaznamenány také byly lety nákladních letadel společností Motor Sich, Meridian Ltd. a Antonov Airlines z Turecka do polského Rzeszóva, odkud se obvykle dostávají Západem dodané zbraně na Ukrajinu. Už v lednu přitom byly vyfotografovány bayraktary s imatrikulací T253 a T261 v ukrajinských barvách.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

Po začátku války ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na počátku března sdělil, že už dorazily na Ukrajinu další bayraktary k původním šesti dodaným.

Zatím není jasné, kdy přesně byly tyto drony na Ukrajinu dodány, ale je jasné, že nejdříve na konci března. Plyne z toho, že Turecko průběžně dodává přinejmenším dříve objednané bayraktary, protože už loni na podzim ukrajinský štáb avizoval, že jich země chce mít ve výzbroji nejméně 36.

Jejich počet však bude zřejmě zase rychle klesat, Rusko oznámilo, že v bojích o Hadí ostrov jen minulý týden sestřelilo třicet ukrajinských dronů včetně devíti bayraktarů.

Bayraktar. Postrach pro ruskou techniku na Ukrajině

Evropa

Jak ukazuje bitva o Hadí ostrov, drony hrají v aktuálních konfliktech významnou roli, i když válku nerozhodují, rozhodně ne zatím. To ostatně přiznal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který už v dubnu řekl: „S veškerou úctou k bayraktarům a mnoha jiným zařízením, řeknu vám upřímně, toto je jiná válka.“

Ve velkých bitvách hraje klíčovou roli dělostřelectvo a obrněná vozidla, jichž jsou nasazeny stovky, bojových dronů, ať už jsou to Bayraktary TB2, nebo na ruské straně oriony, nemá ani jedna z válčících zemí tolik, aby mohly měnit situaci na bojišti.

Přesto mají svůj význam, uvedl expert na drony z Amerického střediska pro námořní analýzy Sam Bendett. Podle něj Ukrajinci využili skutečnosti, že Rusko nekontroluje plně vzdušný prostor nad Ukrajinou, a to jim umožnilo podniknout nějaké velmi přesné a významné útoky. Drony však hlavně umožňují monitorovat aktuální dění na bojišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám